România fără dosar: Studenţii, aşteptaţi să ofere soluţii pentru debirocratizarea administraţiei

Studenţii din întreaga ţara sunt aşteptaţi să se înscrie în hackathonul „România fără dosar” şi să ofere soluţii pentru debirocratizarea administraţiei publice, folosind inteligenţa artificială.

340 afișări
Imaginea articolului România fără dosar: Studenţii, aşteptaţi să ofere soluţii pentru debirocratizarea administraţiei

România fără dosar: Studenţii, aşteptaţi să ofere soluţii pentru debirocratizarea administraţiei

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) s-a alăturat celei de-a patra ediţii a hackathonului studenţesc „România fără Dosar”, competiţie iniţiată de Universitatea din Bucureşti şi Camera Deputaţilor. Hackathonul se va desfăşura în perioada 10-24 noiembrie 2023, iar finala va avea loc la Cluj-Napoca, pe 24 noiembrie.

Competiţia provoacă studenţii să se implice în debirocratizarea administraţiei publice. La această ediţie, concurenţii sunt aşteptaţi să creeze soluţii de digitalizare cu ajutorul inteligenţei artificiale şi să construiască campanii de comunicare pentru promovarea soluţiilor proprii.

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării va prezenta studenţilor proiectul primului funcţionar public digital, soluţie pe care participanţii la hackathon o vor folosi pentru a inova în zona serviciilor publice oferite de statul român.

„Tehnologia schimbă jocul. Administraţia trebuie să ţină pasul cu dezvoltarea şi implementarea tehnologiilor avansate. Doar aşa vor dispărea teancurile de hârtii, doar aşa vom avea instituţii fără imprimante, doar prin digitalizare vom performa. Soluţiile studenţilor sunt extraordinare, am fost mentor la două ediţii precedente ale hackatonului şi mă bucur enorm să lucrez cu tinerii, au idei fantastice. La această ediţie, voi participa la o sesiune de lucru cu studenţii. Soluţiile bazate pe inteligenţa artificială care vor câştiga competiţia vor putea fi implementate în procesele concrete ale administraţiei”, a declarat Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Studenţii vor lucra în echipe mixte (IT & comunicare), pentru a dezvolta cele două etape ale proiectului propus.

Sunt eligibili studenţi din orice universitate din ţară, înmatriculaţi în orice an de studiu al ciclurilor de licenţă sau masterat, la facultăţi cu profil din zona de IT/tehnologie, respectiv comunicare/administraţie/ştiinţe politice.

Echipele vor fi mentorate de 10 deputaţi şi vor fi coordonate tehnic de echipe de specialitate de la start-up-ul românesc Humans.ai, compania care stă la baza realizării consilierului guvernamental digital ION.

Competiţia România fără Dosar se află la a patra ediţie şi presupune activităţi practice pentru echipe de studenţi, care primesc un brief şi lucrează sub coordonarea mentorilor-deputaţi pentru crearea unor produse menite să contribuie la debirocratizare.

La prima ediţie a fost creată o campanie de comunicare pentru promovarea legii care interzice copiile după actele emise de stat. La a doua, studenţii au lucrat o campanie de comunicare pentru promovarea plăţilor electronice prin platforma www.ghişeul.ro. La ediţia din aprilie 2023, studenţii au propus prima platformă centralizată de programare şi informare pentru evenimentele de viaţă.

În cele trei ediţii anterioare, au ajuns în etapa finală 30 de echipe, cu 104 studenţi de la 9 universităţi din ţară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici