România, pe locul doi în Uniunea Europeană la frecvenţa consumului intens de alcool

  • România ocupă locul doi în Uniunea Europeană la frecvenţa consumului intens de alcool.
  • Circa 35% dintre români au spus că au luat parte la episoade de consum intens de alcool cel puţin o dată pe lună.
  • Cea mai mare pondere a acestui indicator a fost în Danemarca, respectiv 38%.
  • Media europeană este de 19%.
4006 afișări
Imaginea articolului România, pe locul doi în Uniunea Europeană la frecvenţa consumului intens de alcool

Circa 35% dintre români au spus că au luat parte la episoade de consum intens de alcool cel puţin o dată pe lună în anul 2019, conform datelor de la Eurofound, oficiul european de statistică.

Ponderea înregistrată de România a fost a doua cea mai mare din UE, după cea din Danemarca, de 38%. Pe locul 3 se află Luxemburg, cu 34%.

Totuşi, în ceea ce priveşte consumul zilnic de alcool, Portugalia, Spania şi Italia ocupă primele locuri în clasament, nefiind vorba de cantităţi mari de alcool.

La nivelul Uniunii Euro­pene, ponderea persoanelor care au spus că au luat parte la episoade de consum intens de alcool cel puţin o dată pe lună a fost de 19% în 2019.

Un episod de consum intens de alcool este definit de Eurostat ca ingerarea echivalentului a peste 60 g de etanol pur într-o singură ocazie. În rândul statelor membre UE, între 4% (Cipru şi Italia) şi 38% (Danemarca) dintre adulţi au raportat că au luat parte la episoade de băut intens cel puţin o dată pe lună.

Dintre acestea, majoritatea au făcut acest lucru în fiecare lună, în timp ce o proporţie mai mică (între 3 şi 19 ori mai mici) a avut acest comportament cel puţin o dată pe săptămână.

În 2019, 8,4% din populaţia adultă a UE a consumat alcool zilnic, 28,8% a consumat săptămânal, 22,8% lunar şi 26,2% dintre ei nu au consumat niciodată sau nu au băut deloc în ultimele 12 luni.

Consumul zilnic de alcool creşte odată cu vârsta, potrivit Eurostat. Cea mai mică pondere a celor care au consumat alcool cel mai frecvent, adică în fiecare zi, a fost înregistrată în rândul celor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani (1,0%), în timp ce cea mai mare pondere a fost în rândul persoanelor cu vârsta de 75 de ani sau peste (16,0%).

Cu toate acestea, ultima grupă de vârstă a reprezentat, de asemenea, cea mai mare pondere care nu a consumat niciodată alcool sau nu a consumat deloc în ultimele 12 luni (40,3%).

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici