România, pe primul loc în Europa ca rată a mortalităţii din cauza cancerului de col uterin. Şase femei mor zilnic din cauza bolii

România se află pe primul loc în Europa şi pe locul opt în lume ca rată a mortalităţii din cauza cancerului de col uterin, arată datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Potrivit cifrelor, riscul de deces este de trei ori mai mare în ţara noastră faţă de media europeană. De asemenea, şase femei din România mor în fiecare zi din cauza acestei boli. Cele mai afectate de această maladie sunt femeile tinere cu vârste între 15 şi 44 de ani. Dintre toate tipurile de cancer cel de col uterin este responsabil pentru cel mai mare număr de decese în rândul tinerelor românce.

249 afișări
Imaginea articolului România, pe primul loc în Europa ca rată a mortalităţii din cauza cancerului de col uterin. Şase femei mor zilnic din cauza bolii

România, pe primul loc în Europa ca rată a mortalităţii din cauza cancerului de col uterin. Şase femei mor zilnic din cauza bolii (Imagine: Dragos Cristescu/Mediafax Foto)

În fiecare an, aproximativ 60.000 de femei din Europa primesc diagnosticul de cancer de col uterin şi în jur de 28.000 de femei mor din această cauză, una dintre explicaţii fiind diagnosticarea tardivă a bolii, scrie gandul.info.

Prevenirea maladiei se poate face prin vaccinare, cu ajutorul căreia pot fi eliminate cauzele care determină cancerul de col uterin, anume infecţia cu cele mai frecvente tulpini oncogenice. Prin vaccinarea anti-HPV a adolescentelor, urmată de testarea periodică Babeş-Papanicolau, riscul de cancer de col uterin este redus cu 94%. Medicii precizează că infecţiile cu HPV sunt asimptomatice.

Tratamentul cancerului de col uterin se face fie prin intervenţii chirurgicale de mică amploare (nr. în cazul depistării în stadii precoce, prin testul Babeş- Papanicolaou), fie prin măsuri radicale în cele mai frecvente situaţii, precum histerectomie cu sau fără anexectomie, adică scoaterea chirurgicală a uterului cu sau fără înlăturarea ovarelor, chimioterapie şi radio-terapie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici