Video România şi Ungaria liberalizează piaţa muncii pentru cetăţeni români

Guvernul României şi cel al Ungariei au convenit, miercuri, să permită muncitorilor români calificaţi să lucreze în Ungaria fără un permis de muncă, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

3 afișări

În prezent, cetăţenii români pot fi angajaţi în Ungaria, fără permis de muncă, în doar patru domenii care includ 254 de specializări. În alte domenii, muncitorii români pot fi angajaţi doar dacă deţin un permis de muncă, iar piaţa ungară nu dispune de specialişti proprii în acele profesii.

Liberalizarea pieţei muncii din Ungaria pentru cetăţenii români a fost anunţată de preşedintele UDMR, Marko Bela, la finalul întâlnirii avute cu premierul ungar Ferenc Gyurcsany şi care a precedat şedinţa comună de Guvern româno-ungară.

"UDMR a cerut ca Ungariei să liberalizeze piaţa forţei de muncă. Mai ales într-o perioadă în care sunt fel şi fel de evenimente de genul celor din Italia, important este că solicitarea noastră a primit răspuns pozitiv. Am înţeles că s-a luat decizia ca forţa de muncă ce are calificare să poată să munceasca în Ungaria", a declarat liderul UDMR.

Deschiderea pieţei muncii din Ungaria a fost anunţată, săptămâna trecută, şi de Attila Cseke, secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului, care a arătat că lucrătorii români se pot angaja în Ungaria, în anumite domenii, numai pe baza unui permis de muncă.

"Pentru cetăţenii români, piaţa forţei de muncă este liberă în Ungaria în patru domenii cu 254 de specializări. Pentru celelalte domenii, dacă un cetăţean român doreşte să se angajeze în Ungaria îi trebuie permis de muncă, eliberat numai după un studiu al pieţei forţei de muncă ce indică necesarul de specialişti. Dorim o extindere a domeniilor", a spus atunci Cseke.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici