Românul care a învins statul la Curtea Europeană de Justiţie. Cum poţi să-ţi recuperezi taxa de primă înmatriculare

Un român din Sibiu, Ioan Tatu, a învins statul român, care trebuie să-i restituie acestuia 2000 de euro, reprezentând taxa de primă înmatriculare (sau taxa de poluare), pe care a trebuit să o plătească în anul 2008, când şi-a cumpărat o maşină second-hand din Germania. Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) de la Luxemburg a dat câştig de cauză sibianului. Instanţa europeană a fost sesizată cu această chestiune de către Tribunalul Sibiu, care s-a adresat CEJ pentru a cere un punct de vedere în legătură cu OUG nr. 50/2008 privind instituirea taxei de poluare pentru autovehicule. Aşa s-a ajuns ca taxa instituită de statul român să fie declarată ilegală.

102 afișări
Imaginea articolului Românul care a învins statul la Curtea Europeană de Justiţie. Cum poţi să-ţi recuperezi taxa de primă înmatriculare

Românul care a învins statul la Curtea Europeană de Justiţie. Cum poţi să-ţi recuperezi taxa de primă înmatriculare (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Ce trebuie să facă românii pentru a recupera taxa de poluare

Ioan Tatu nu îşi va recupera însă banii imediat şi nici uşor. De decizia pe care el a obţinut-o la Luxemburg se pot folosi şi alţi români aflaţi într-o situaţie similară, dar şi aceştia trebuie să urmeze o procedură judiciară destul de greoaie. Avocatul Dragoş Târşia, care a pledat personal în faţa judecătorilor de la Luxemburg, a explicat pentru gândul ce se va întâmpla în continuare în acest caz : "Procesul va fi repus pe rol. Vom obţine sentinţa pronunţată de Tribunalul Sibiu, după care ne vom adresa Administraţiei Finanţelor Publice Sibiu pentru executare, amiabilă sau silită".

Cum se vor putea folosi de această decizie a unei instanţe europene şi alţi cetăţeni români, aflaţi într-o situaţie similară? "Decizia este general obligatorie. În mod normal, ar trebui să iniţieze obligaţii pozitive din partea statului şi statul să dispună din oficiu restituirea acestei taxe care a fost declarată ilegală. Nu cred însă că acest lucru se va întâmpla, aşa că va trebui ca fiecare persoană să iniţieze o acţiune judiciară şi să ceară instanţei de judecată restituirea taxei", a declarat pentru gândul avocatul Dragoş Târşia. Acesta a susţinut personal, oral, cauza clientului său în faţa judecătorilor europeni pe data de 28 octombrie 2010. "Şedinţa a durat trei ore şi jumătate, impresia de la acest proces a fost extraordinară. Judecătorii au fost interesaţi de toate aspectele problemei. Statul român a fost reprezentat de doi agenţi", a mai precizat pentru gândul avocatul Dragoş Târşia.

Decizia CEJ, interpretată diferit de părţile aflate în conflict

Decizia CEJ a fost interpretată însă diferit de către părţile aflate în conflict. Într-un comunicat de presă, instanţa europeană a comunicat următoarele: "Taxa de poluare introdusă de România, impusă maşinilor la prima lor înregistrare în România, contravine legislaţiei Uniunii Europene. Respectiva lege are efectul de a descuraja importul şi punerea în circulaţie a maşinilor second-hand cumpărate în alte state membre".

Citeşte mai multe despre cum poţi să-ţi recuperezi taxa de primă înmatriculare pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici