Romatsa: Coordonatele de localizare nu sunt generate de companie, ci primite de la sateliţi

Coordonatele de localizare nu sunt generate de Romatsa, ci sunt primite de către companie de la un sistem de sateliţi, precizează, sâmbătă seară, reprezentanţii Romatsa, menţionând că declanşarea procedurii de intervenţie "este la latitudinea coordonatorilor echipelor de intervenţie".

874 afișări
Imaginea articolului Romatsa: Coordonatele de localizare nu sunt generate de companie, ci primite de la sateliţi

Romatsa: Coordonatele de localizare nu sunt generate de companie, ci primite de la sateliţi (Imagine: Cristian Matei/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Romatsa fac, sâmbătă seară, într-un comunicat de presă, precizări cu privire la alerta din 5 februarie, când Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ au intervenit în zona barajului Izvorul Muntelui.

Conform sursei citate, în 5 februarie, la ora 21.55, Romatsa a primit o primă avertizare de tip EPIRB (aferentă ambarcaţiunilor maritime şi fluviale) de la sistemul de sateliţi COSPAS-SARSAT de la MCC Rusia. După identificarea sursei de semnal, documentul a fost transmis prin fax către Centrul Maritim Constanţa pentru prelucrare ulterioară, fiind de competenţa lor acest tip de radiobaliză.

"Următorul pas, potrivit regulamentului, a fost declanşarea procedurii de iniţiere Incident, urmând ca după a doua trecere a satelitului şi localizarea cu precizie a evenimentului, programată iniţial la ora 01.05 (conform mesajului transmis), să se stabilească cu un grad ridicat de precizie dacă semnalizarea este reală şi nu o eroare", se arată în comunicatul citat.

Astfel, au fost informate autorităţile cu posibilă implicare în acest tip de incident.

"Este foarte important de menţionat că declanşarea procedurii de intervenţie propriu-zisă, conform procedurilor, este la latitudinea coordonatorilor echipelor de intervenţie", mai arată sursa citată.

În comunicat se precizează că în prima alertă apăreau două coordonate, unul dintre ele pe teritoriul României, în judeţul Neamţ.

"Prin urmare, supervizorul de sală a contactat ISU Neamţ, informând persoana care a răspuns la telefon asupra situaţiei existente, inclusiv faptul că fiind alerta iniţială, se aşteaptă, pentru acurateţe, confirmarea preciziei la a doua trecere a satelitului", arată Romatsa.

Ulterior, în jurul orei 22.43, a fost recepţionat un nou mesaj, care informa că poziţia din România fusese anulată şi rămăseseră active coordonatele din Franţa.

"Supervizorul de sală a luat legătura cu ISU Neamţ, anunţând că acţiunea de alarmare, în ceea ce ne priveşte, a fost anulată de către MCC Rusia prin mesaj având rezoluţia NIL/RESOLVED şi a propus anularea oricărei acţiuni întreprinse până atunci", se mai menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, coordonatele de localizare nu sunt generate de Romatsa, ci sunt primite de companie de la sistemul de sateliţi COSPAS-SARSAT.

"Precizăm că, în acest caz, Romatsa a urmat integral procedurile specifice acestui tip de eveniment", mai spun reprezentanţii Romatsa.

O ambarcaţiune aflată în pericol pe Coasta de Azur, în sudul Franţei, a fost căutată de echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ în zona barajului Izvorul Muntelui, după ce Romatsa a dat şi această posibilă locaţie a navei, în baza unor informaţii de pe satelit.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, dispeceratul instituţiei a fost sesizat de Romatsa, în 5 februarie, la ora 22.00, cu privire la o ambarcaţiune care s-ar afla în pericol, mesajul fiind recepţionat de companie prin sistemul de alertă prin satelit.

Conform sursei citate, Romatsa a precizat că are două posibile locaţii unde s-ar putea afla ambarcaţiunea, respectiv Lacul Izvorul Muntelui din judeţul Neamţ şi Coasta de Azur, în sudul Franţei.

După aproximativ 50 de minute, ISU Neamţ a primit un nou mesaj de la Romatsa, prin care era informat că incidentul în care a fost implicată respectiva ambarcaţiune s-a produs pe Coasta de Azur.

În aceste condiţii, ISU Neamţ a oprit căutările în zona Lacului Izvorul Muntelui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici