Romeo Stavarache, fost primar al oraşului Bacău, CONDAMNAT la 4 ani de închisoare pentru luare de mită

Fostul primar al municipiului Bacău, Romeo Stavarache, a fost condamnat, vineri, de Curtea de Apel Târgu Mureş la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, sentinţa fiind definitivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2516 afișări
Imaginea articolului Romeo Stavarache, fost primar al oraşului Bacău, CONDAMNAT la 4 ani de închisoare pentru luare de mită

Romeo Stavarache, fost primar al oraşului Bacău, CONDAMNAT la 4 ani de închisoare pentru luare de mită

Potrivit deciziei magistraţilor Curţii de Apel Târgu Mureş transmisă, vineri, corespondentului MEDIAFAX, fostului edil al Bacăului i se interzic o serie de drepturi, printre care cel de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice sau dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

„Curtea de Apel Târgu Mureş condamnă pe inculpatul Stavarache Romeo pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de natura celei de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii pentru care a fost condamnat) pe o durată de 3 ani. Deduce din pedeapsa aplicată acestuia perioada executată de acesta în stare de reţinere, arest preventiv şi arest la domiciliu. Decizia este definitivă”, se arată în documentul citat.

Magistraţii au constatat că Stavarache a fost reţinut 24 de ore în data de 26 iunie 2014, arestat preventiv de la 1 iulie 2014 la 3 septembrie 2014, arestat la domiciliu de la 4 septembrie 2014 la 3 februarie 2015 şi de la 3 martie 2016 la 1 aprilie 2016 şi supus măsurii preventive a controlului judiciar de la 2 aprilie 2016 până la data pronunţării deciziei.

„Dispune confiscarea de la inculpaţii Stavarache Romeu şi Goian Liviu în cotă egală de 50% a sumei de 307.187 lei, sumă primită de la un denunţător, cu titlu de mită, respectiv câte 153593,5 lei de la fiecare dintre cei doi inculpaţi”, se mai arată în decizia Curţii de Apel Târgu Mureş.

Potrivit DNA, în perioada 2008 – 2011 Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalţi doi inculpaţi, a cerut şi primit de la patru oameni de afaceri mai multe sume de bani. Astfel, la începutul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societăţi comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare care era de 38 de euro/stâlp. În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011 Stavarache a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 de lei.

În luna ianuarie 2009, primarul Stavarache a cerut unui alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiţi în două tranşe, prin intermediul unei asociaţii sportive.

În luna aprilie 2009, Stavarache a pretins de la acelaşi om de afaceri un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 de euro, inclusiv TVA. În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, primarul Bacăului a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 1.259.789,03 de lei.

Procurorii DNA mai spun că în martie 2010 Stavarache i-a solicitat administratorului unei societăţi comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile care decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte, în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 de lei, respectiv 30.000 de lei.

De asemenea, în perioada martie – aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, primarul i-a solicitat unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociaţii sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în 24 aprilie 2009.

În 2014, procurorii DNA au cerut arestare preventivă pentru Romeo Stavarache, Liviu Goian şi Liviu Vasile Cenuşă.

Liviu Goian era fotbalist la CSM Suceava şi Selena Bacău şi deţinea un post local de televiziune. Liviu Vasile Cenuşă este văr al primarului Stavarache şi era patron al unui ziar local.

Până când a fost reţinut, în 2014, Romeo Stavarache a fost primar al municipiului Bacău, din 2004.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici