Salariul minim trebuie să ajungă la 50% din salariul mediu pe economie, până în 2014

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat, marţi, că, până în 2014, salariul minim trebuie să ajungă la 50% din salariul mediu pe economie, iar salariile cuprinse în grila de salarizare a legii unice ar putea fi acordate peste cinci - şase ani.

31 afișări
Imaginea articolului Salariul minim trebuie să ajungă la 50% din salariul mediu pe economie, până în 2014

Salariul minim trebuie să ajungă la 50% din salariul mediu pe economie, până în 2014 (Imagine: Viorel Dudău/Mediafax Foto)

Mocanu a spus că, la discuţiile de marţi, s-a stabilit un calendar al negocierilor pentru că, într-un cadru larg, nu pot fi purtate discuţii punctuale. El a precizat că miercuri, joi şi vineri vor avea loc discuţii la nivel de experţi cu fiecare minister în parte şi sindicatele din domeniu privind sporurile specifice şi coeficienţii de ierarhizare.

Mocanu a mai spus că miercuri, la ora 11.00, vor avea loc discuţii cu cei de la Finanţe în care se va urmări armonizarea propunerilor făcute de ministere, astfel încât să se ajungă la o imagine de ansamblu.

El a precizat că sunt 1.380.000 de bugetari vizaţi de legea salarizării unice şi aproximativ 250 de niveluri de ierarhizare, astfel că acest proiect nu poate fi realizat de la o zi la alta sau de la o săptămână la alta.

Secretarul de stat a mai spus că are speranţa că va fi respectat termenul de finalizare a proiectului de lege.

Potrivit calendarului de negocieri, miercuri, la ora 10.00 vor fi discuţii la Ministerul Muncii cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), la ora 11.00 - cu cei ai Ministerului Finanţe, la ora 12.00 - cu Ministerul Transporturilor, la 13.00 - cu cei ai Curţii de Conturi, la 14.00 - cu cei din Ministerul Sănătăţii şi la ora 16.00 - cu experţi din Ministerul Agriculturii.

Discuţiile vor continua joi, la ora 10.00 cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, la 11.00 cu cei ai Ministerului Finanţelor Publice şi reprezentanţii vămilor, la 13.00 cu Ministerul Culturii, la 16.00 cu Ministerul de Externe şi la ora 17.00 cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei.

Ultima zi a discuţiilor cu fiecare minister în parte va fi vineri, când începând cu ora 9.00 se vor prezenta reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale, SRI, SPP, Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Grupul de lucru de la Ministerul Muncii va relua discuţiile marţea viitoare, pentru a corela deciziile luate în urma întâlnirilor cu fiecare minister în parte.

Sindicaliştii s-au declarat neîncrezători în aplicarea din 2010 a Legii unice de salarizare, fiind de părere că aceste discuţii sunt grăbite din cauza alegerilor din toamnă.

Preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Anton Hadăr, a spus că decizia luată marţi de grupul de lucru de la Ministerul Muncii reprezintă o soluţie pe care sindicatele au propus-o în urmă cu o lună. El a arătat că în urma discuţiilor cu fiecare minister în parte, vineri ar putea să "existe o arhitectură de ansamblu a acestui proiect de lege".

Hadăr a adăugat că speră ca în domeniul educaţiei să fie respectaţi coeficienţii de ierahizare deja discutaţi cu reprezentanţii Guvernului, respectiv 7,5 şi 10 pentru conferenţial şi între 10 şi 13 pentru profesorul universitar. Sindicatele spun că există şi coeficienţi de performanţă în domeniul educaţiei.

Reprezentantul "Forţa Legii", Ringo Dămureanu a declarat, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, că "marii perdanţi" ai acestei legi sunt funcţionarii publici, pentru că au cel mai dur regim de incompatibilităţi şi vor avea un salariu mai mic cu trei-cinci milioane de lei vechi faţă de ceilalţi bugetari în urma aplicării acestei legi.

"Funcţionarul public primeşte în prezent 699 de lei impozabil, respectiv aproximativ 500 de lei net şi chiar dacă în urma aplicării acestei legi salariul se va dubla, este o discriminare între funcţionarii publici şi celelalte categorii de bugetari. Ne temem că scopul acestei legi este pur electoral, în proiect vor apărea coeficienţi de ierarhizare cât mai mari care nu vor putea fi implementaţi după 2010", a spus Dămureanu.

La rândul său, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu, a spus că în prezent poliţiştii sunt cei mai dezavantajaţi, mai ales din cauza modificărilor la legea pensiilor potrivit cărora nu se mai iau în calcul sporurile pe care poliţiştii le primesc în prezent.

Lincu a precizat că, în prezent, pentru poliţişti sunt în total 18 sporuri, dar un poliţist beneficiază de maximum cinci astfel de sporuri, acestea reprezentând două treimi din salariul de bază.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici