Salvamontiştii îi avertizează pe turiştii din zonele montane să fie atenţi la vipere/ Începe sezonul de împerechere al acestei specii de şerpi

Turiştii din zonele montane sunt sfătuiţi să fie atenţi la vipere, cu atât mai mult cu cât pentru acestea începe perioada de împerechere. Salvamontiştii atrag atenţia că dacă o persoană este muşcată de viperă nu trebuie mişcată până când vin salvatorii.

1568 afișări
Imaginea articolului Salvamontiştii îi avertizează pe turiştii din zonele montane să fie atenţi la vipere/ Începe sezonul de împerechere al acestei specii de şerpi

Turiştii, sfătuiţi să fie atenţi la vipere. Avertizarea salvamontiştilor

Şeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că viperele au apărut peste tot în zona montană, la altitudini mici.

„În perioada asta începe şi perioada de împerechere. Sunt 5 sau 6 specii de vipere la nivel naţional, toate veninoase, toate periculoase. Dacă sunt surpinse şi se simt în pericol, atacă. Cel mai bine este ca turiştii să-şi facă simţită prezenţa şi atât, ele se îndepărtează singure. Trebuie să ne ferim”, a spus Cornoiu.

Până acum, nu a existat niciun caz în care salvamontiştii că fie chemaţi să intervină după ce turiştii au fost muşcaţi de vipere, însă astfel de cazuri au fost înregistrate în anii trecuţi.

Turiştii sunt sfătuiţi să nu provoace viperele.

„Nu avem semnalat niciun caz anul acesta. În schimb, vedem mult mai multe viepere, an de an. Există cazuri de persoane muşcate de vipere în fiecare an. La unii există acea muşcătură numită mecanică. Viperele au capacitatea să-şi controleze cantitatea de venin şi nu-l consumă, inoculează o canitate mică de venin”, a afirmat şeful Salvamont România.

Potrivit lui Cornoiu, dacă o persoană este muşcată de viperă, nu trebuie mişcată până când vin salvatorii, sângele nu trebuie pus în mişcare şi trebuie hidratată bine.

De asemenea, există informaţii potrivit cărora în Munţii Făgăraş a fost zărită vipera neagră, specie care nu a mai fost văzută de aproximativ 20 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici