Şapte elevi de la o şcoală din Harghita, la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon

Şapte elevi de la o şcoală din Feliceni (Harghita) au ajuns la spital, joi, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon de la centrala termică a unităţii, iar alţi cinci care s-au simţit rău au primit îngrijiri pe loc, cursurile la unitatea în care învaţă 150 de copii fiind ulterior suspendate.

127 afișări
Imaginea articolului Şapte elevi de la o şcoală din Harghita, la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon

Şapte elevi de la o şcoală din Harghita, la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon (Imagine: Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)

Şeful Centrului Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, colonelul Ovidiu Dudu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în jurul orei 10.00 medicul de familie din comuna Feliceni a sunat la 112 şi a anunţat că 12 elevi de la Şcoala Generală "Fulop Aron" din localitate au stări de vomă şi ameţeli.

La unitatea de învăţământ au ajuns o ambulanţă SMURD şi o autospecială de primă intervenţie de la ISU, patru ambulanţe de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ), un echipaj de poliţie şi o echipă de la firma de distribuţie a gazului de la Odorheiu Secuiesc, care a oprit alimentarea.

Reprezentantul ISU Harghita a spus că din primele cercetări s-a constatat o acumulare de gaz în biblioteca aflată la etajul întâi al şcolii, deasupra centralei termice, de acolo răspândindu-se în sălile de clasă, iar copiii fiind primii afectaţi de monoxidul de carbon.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Harghita, Bartolf Hedwig, a relatat, la rândul său, că învăţătoarea de la clasa pregătitoare a observat prima că elevii "nu se comportă ca de obicei, sunt obosiţi şi apatici" şi a chemat medicul de familie din comună, care, identificând simptomele unei intoxicaţii cu monoxid de carbon, a sunat la 112.

"Totul a fost cauzat de scurgeri de gaz de la centrala termică. Interesant este că ieri (miercuri - n.r.) au venit instalatorii şi au verificat dacă centrala funcţionează corespunzător şi nu au sesizat deficienţe", a spus Bartolf Hedwig.

Echipajele de prim-ajutor au constatat, în urma examinării copiilor, că 12 elevi din diferite clase s-au intoxicat cu monoxid de carbon, şapte dintre ei fiind transportaţi la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc.

"Este vorba despre 12 elevi care acuzau dureri de cap şi greaţă. Şapte dintre ei au fost transportaţi la spitalul din Odorheiu Secuiesc, iar alţi cinci au reuşit să îşi revină după ce li s-a acordat primul ajutor şi au fost scoşi la aer. Diagnosticul este intoxicaţie cu monoxid de carbon", a declarat directorul SAJ Harghita, dr. Peter Szilard.

Managerul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, Lukacs Antal, a precizat, la rândul său, că cei şapte elevi din Feliceni au fost internaţi la Compartimentul de Primiri Urgenţe, fiind vorba despre un băiat şi şase fete cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, care "se află sub perfuzii şi observaţie permanentă şi în prezent sunt în afara oricărui pericol".

Toţi elevii, profesorii şi personalul din unitatea de învăţământ, la care învaţă 150 de copii, au fost evacuaţi, iar conducerea Şcolii generale "Fulop Aron" din Feliceni a suspendat cursurile, pentru a le permite reprezentanţilor de la firma care a montat centrala termică să depisteze şi să remedieze defecţiunile.

Primarul comunei Feliceni, Sandor Jozsef, a declarat că "încă nimeni nu ştie cu exactitate ce s-a întâmplat" şi că cei care au montat centrala termică susţin că ar fi putut să se producă defecţiuni din cauza gerului, "norocul tuturor fiind că au existat senzori de depistare a monoxidului de carbon la cazanele centralei, care au dat alarma" şi copiii au putut fi rapid evacuaţi din clădire.

El a adăugat că reprezentanţii distribuitorului de gaz şi ai firmei care a montat central termică în şcoală vor face mai multe probe şi măsurători, înainte de reluarea cursurilor.

Conducerea ISJ Harghita a dispus o anchetă internă în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici