Sărbătorile împreună pot însemna şi certuri. Experţii vin cu modalităţi de a evita „dramele”

  • Perioada sărbătorilor poate aduce bucurie, dar şi tensiune în familii.
  • Există însă modalităţi de a evita conflictele şi de a face faţă situaţiilor tensionate.
  • Experţii în psihologie şi sănătate mintală oferă sfaturi pentru gestionarea întâlnirilor mai puţin vesele, scrie Insider.
670 afișări
Imaginea articolului Sărbătorile împreună pot însemna şi certuri. Experţii vin cu modalităţi de a evita „dramele”

Fii conştient de motivul prezenţei tale

Este esenţial să ştii de ce te afli în situaţii tensionate şi motivele să îţi fie clare. Este important ca oamenii să ştie de ce intră în situaţii despre care ştiu că ar putea fi tensionate sau chiar mai rău, spune Ramani Durvasula, doctor în psihologie clinică. Fie că este vorba de faptul că există alte rude pe care vor să le vadă sau de un alt motiv care merită potenţiala dramă, este vital "să fie clar motivul, pentru că altfel te simţi ca şi cum ai fi în plus".

Să nu cazi în capcana fanteziilor de sărbători

Filmele de sărbători pot crea aşteptări nerealiste. În realitate, relaţiile nu se vindecă miraculos în această perioadă. Ai putea crede că o perioadă a anului în care mesajele de speranţă sunt peste tot înseamnă că relaţia ta cu acea persoană conflictuală cu care te-ai luptat în majoritatea celorlalte momente ale vieţii tale va fi, de asemenea, cumva, în mod magic, schimbată. "Există acest tip de fantezie de vindecare a relaţiilor", spune Tracy Hutchinson, doctor în medicină. Oamenii vor să creadă că "poate că de data aceasta va fi altfel, în loc să accepte în mod radical că probabil nu va fi altfel. Dar ceea ce poate fi diferit este modul în care abordezi relaţia şi situaţia".

Evită subiectele sensibile

Dacă ştii că anumite subiecte, cum ar fi politica sau alegerile de viaţă, pot genera tensiuni, evită să le abordezi. Nu trebuie să discuţi despre orice şi poţi menţine atmosfera plăcută fără a intra în detalii sensibile.

Dar dacă o faci, scopul este comunicarea, nu pedeapsa

Dacă totuşi apare o discuţie tensionată, încearcă să asculţi şi să înţelegi punctul de vedere al celuilalt înainte de a-ţi exprima propriile opinii. Comunicarea deschisă şi fără prejudecăţi poate preveni escaladarea conflictelor. "Nu încercaţi să îi convingeţi că aveţi dreptate şi că ei greşesc", spune Tania Israel, doctor în ştiinţe: "Cel mai bine este să mergeţi încercând să îi înţelegeţi şi să le comunicaţi că vă pasă."

Dacă cineva spune ceva cu care nu sunteţi de acord, răspundeţi: "Spune-mi cum ai ajuns să îţi formezi această opinie, spune-mi despre legătura pe care o ai cu acea problemă, ce face ca aceasta să fie atât de importantă pentru tine.

Ai grijă de tine

Dacă ştii că situaţia familială poate fi dificilă, găseşte modalităţi de a-ţi oferi puţină linişte sau distracţie. O plimbare, cititul unei cărţi sau meditaţia pot fi activităţi care te ajută să-ţi menţii echilibrul.

Găseşte modalităţi de a sărbători alături de oameni sănătoşi şi pozitivi. Aceste conexiuni pozitive pot compensa experienţele mai dificile din cadrul familiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici