Sârbu: La sfârşitul anului România ar putea avea 620.000 de şomeri

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, vineri, că la sfârşitul anului în România ar putea fi 620.000 de şomeri, potrivit estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză.

15 afișări
Imaginea articolului Sârbu: La sfârşitul anului România ar putea avea 620.000 de şomeri

Sârbu: La sfârşitul anului România ar putea avea 620.000 de şomeri (Imagine: Mediafax Foto)

Demnitarul a spus, în cadrul unei dezbateri la Institutul Naţional de Administraţie, că în România, spre deosebire de celelalte ţări europene, există o specificitate a manifestării crizei economice pe piaţa muncii.

"Sunt resurse de forţe de muncă foarte mari în mediul rural. Acestea vor reprezenta cea mai mare provocare pentru piaţa muncii. La noi încă se practică o agricultură de subzistenţă. Astfel, multe fonduri UE vor merge pe rural", a declarat Sârbu.

Ministrul Muncii a subliniat că şomajul este totuşi în creştere, ajungând la o rată de aproximativ 6%.

Marian Sârbu a mai spus că, săptămâna trecută, a participat la o întâlnire cu miniştrii Muncii din UE şi că aceştia, auzind de nivelul ratei de şomaj din România, au spus că situaţia este totuşi bună.

Sârbu a precizat că multe persoane din mediul rural nu se înscriu la centrele de înregistrare a lucrătorilor, astfel că numărul real al şomerilor este mai mare.

Astfel, citând Comisia Naţională de Prognoză, Sârbu a spus că, la sfârşitul anului, în România ar putea fi aproximativ 620.000 de şomeri.

Rata şomajului la nivel naţional, în luna iunie, a fost de 6 la sută, cu 0,2 puncte procentuale mai mare comparativ cu luna anterioară, în total fiind înregistraţi 548.930 de şomeri, potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă a fost de 548.930, comparativ cu 526.803 înregistraţi în luna mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici