Sârbu: UNPR susţine fără rezerve creşterea salariilor bugetarilor cu 15 la sută

UNPR susţine fără rezerve creşterea salariilor bugetarilor cu 15 la sută, fapt comunicat explicit în interiorul coaliţiei, a declarat, luni, preşedintele UNPR Marian Sârbu.

193 afișări
Imaginea articolului Sârbu: UNPR susţine fără rezerve creşterea salariilor bugetarilor cu 15 la sută

Marian Sârbu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

El a menţionat că acest lucru este posibil, având în vedere indicatorii macroeconomici, dar şi din raţiuni de natură socială.

Întrebat dacă în coaliţie s-a stabilit de când se vor mări salariile, Sârbu a răspuns negativ, menţionând că acesta este un lucru care urmează să fie discutat.

Chestionat dacă este posibil ca salariile să fie majorate de la 1 iunie, Sârbu a răspuns că "probabil acesta va fi momentul".

"Există o scădere importantă a puterii de cumpărare a populaţiei, a salariaţilor din sistemul bugetar, iar acestă reîntregire este binevenită, iar UNPR o susţine şi datorită faptului că face parte din agenda noastră politică de acum doi ani", a arătat Sârbu.

El a menţionat că, încă de la momentul în care s-au luat măsurile de austeritate, UNPR a vorbit permanent despre necesitatea unui grafic de revenire la salariile bugetarilor.

Potrivit afirmaţiilor sale, acest lucru va avea un impact economic extrem de important şi efecte pozitive. Marian Sârbu a explicat că acest impact bugetar de circa 2 miliarde de lei se va reflecta şi în consumul populaţiei şi acesta ar determina o creştere a PIB de la 609 la 616 miliarde de lei.

"Acest consum sporit ar duce la o creştere a PIB, iar acest lucru ar permite încadrarea anvelopei salariale prevăzută, de 7,2 la sută din PIB", a opinat acesta.

Pe de altă parte, liderul UNPR a spus că o creştere a salariilor cu 15 la sută de la 1 iunie ar avea efecte pozitive şi asupra fondului de pensii, pentru că ar mări contribuţiile la bugetul de pensii cu 1 miliard de lei în anul 2012, unde există în prezent un deficit de 13 miliarde de lei.

Arătând că, în luna aprilie, Guvernul va avea discuţii cu organismele internaţionale, el şi-a declarat convingerea că Executivul va avea suficientă capacitate de convingere pentru a face aceste organisme internaţionale, inclusiv FMI, să înţeleagă că este nevoie de o revenire a puterii de cumpărare.

Referitor la nivelul măririlor ce vor fi operate, Sârbu a subliniat că nu s-au discutat procente în şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare.

"Ieri propunerea a fost făcută din partea preşedintelui, totuşi cel care ia deciziile este guvernul, susţinut de coaliţie", a ţinut să precizeze liderul UNPR.

Întrebat de unde se vor lua cele două miliarde de lei, deputatul a explicat că se vor lua "de acolo de unde se fac şi celelalte cheltuieli, toate cheltuielile bugetare".

"Suntem în graficul pe care l-am stabilit cu organismele internaţionale (…) şi, în aceste condiţii, posibilitatea de a reveni cu aceste măsuri sociale ar fi, în opinia UNPR, o confirmare a măsurilor extrem de grele din punct de vedere social care au fost luate până acum şi o reconciliere între coaliţia aflată la guvernare şi populaţie", a a conchis acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici