Şase cadre didactice de la UMF Craiova, trimise în judecată după ce ar fi luat mită de la studenţi

Şase cadre didactice de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova au fost trimise în judecată pentru luare de mită după ce ar fi primit de la mai mulţi studenţi bani, bijuterii din aur şi cosmetice, pentru a-i promova la examene.

2555 afișări
Imaginea articolului Şase cadre didactice de la UMF Craiova, trimise în judecată după ce ar fi luat mită de la studenţi

Şase cadre didactice de la UMF Craiova, trimise în judecată după ce ar fi luat mită de la studenţi (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul PICCJ au finalizat cercetările în dosarul privind infracţiuni de luare de mită săvârşite de cadre didactice ale Facultăţii de Medicină şi ai Facultăţii de Asistenţă Socială din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Dănuţ Firu, aflat sub control judiciar, Cristina Petrică, Daniela Cernea, Liviu Chirigiu, Ştefana Oana Purcaru şi Lucica Roşu, pentru luare de mită.

În rechizitoriu se arată că, în perioada ianuarie-iunie 2015, profesorul universitar Dănuţ Firu a pretins şi a primit de la mai mulţi studenţi ai Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Socială şi ai Facultăţii de Medicină Dentară sume de bani cuprinse între 100 şi 150 de lei /student pentru a-i promova la examenele susţinute la disciplinele pe care le preda.

Potrivit sursei citate, profesorul universitar Lucica Roşu a primit, în iunie 2015, suma de 100 de euro de la o studentă pentru a o promova la un examen, în timp ce Cristina Petrică, şi ea cadru didactic la aceeaşi universitate, a primit, în perioada ianuarie-iulie 2015, de la mai mulţi studenţi, două perechi de cercei de aur (fiecare în valoare de 450 de lei) şi produse cosmetice în valoare de 400 de lei, pentru a-i promova la examenul de an.

Un alt cadru didactic, Ştefana Oana Purcaru, a primit, în 5 februarie 2015, suma de 750 de lei de la mai multe studente pentru a le promova la un examen programat în aceeaşi zi, susţin procurorii.

Conform sursei citate, profesorul Liviu Chirigiu a pretins şi a primit, în cursul lunii iunie 2014, câte 100 de euro de la şase studenţi pentru a-i declara promovaţi la un examen la una din disciplinele la care era titular.

În cauză, procurorii au dispus luarea măsurilor asigurătorii asupra sumelor de 33.508 lei, 9.210 euro şi 205 dolari, precum şi asupra mai multor bijuterii din aur şi argint.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Olt pentru a fi soluţionat.

În luna iulie, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) au descins la 15 adrese din Craiova, între care şi sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie şi sediul Direcţiei de Sănătate Publică, fiind vizaţi mai mulţi profesori universitari, care ar fi condiţionat mai mulţi studenţi ca, pentru promovarea examenelor, să plătească sume cuprinse între 50 şi 100 de euro.

În urma percheziţiilor de atunci, la Facultatea de Medicină şi Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova, au fost ridicaţi 55.423 de lei şi 13.760 de euro precum şi peste 500 de bijuterii din aur, iar cinci profesori erau cercetaţi sub control judiciar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici