Şase persoane arestate, pentru infracţiuni informatice în România, Germania şi Olanda

Şase persoane care făceau parte dintr-o grupare specializată în infracţiuni informatice, care acţiona în România, Germania şi Olanda, au fost arestate preventiv în urma unei acţiuni a poliţiştilor bucureşteni şi a 14 percheziţii domiciliare, informează, sâmbătă, Poliţia Română.

232 afișări
Imaginea articolului Şase persoane arestate, pentru infracţiuni informatice în România, Germania şi Olanda

Şase persoane arestate, pentru infracţiuni informatice în România, Germania şi Olanda (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Gruparea - din care făceau parte zece persoane - era specializată în confecţionarea de echipamente de copiere a informaţiilor de pe cardurile bancare la ATM-uri, falsificarea instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de retrageri frauduloase, acţiuni pe care le desfăşurau în România, Germania şi Olanda.

În urma analizării informaţiilor existente şi a cercetărilor efectuate în cauză, precum şi în urma colaborării cu autorităţiile germane prin intermediul DCCO s-a stabilit că membrii grupării aveau ca mod de operare confecţionarea de echipamente electronice, asamblarea acestora şi realizarea unor dispozitive identice ca mărime şi culoare cu părţile componente ale bancomatelor.

Dispozitivele în cauză erau instalate pe ATM-uri care aparţineau unor bănci comerciale din Germania şi Olanda unde erau copiate informaţiile de pe banda magnetică a cardului precum şi codul PIN aferent. Datele erau prelucrate şi inscripţionate pe cartele PVC cu bandă magnetică care urmau să fie folosite pentru efectuarea de retrageri frauduloase de numerar.

În baza probelor obţinute, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au solicitat şi obţinut 14 autorizaţii de percheziţie domiciliară, care au fost efectuate joi.

În urma percheziţiilor au fost găsite şi ridicate dispozitive artizanale de fraudare a cardurilor bancare, medii optice de stocare, sisteme informatice, cartele PVC cu bandă magnetică, scule şi instrumente profesionale folosite pentru confecţionarea dispozitivelor, diferite sume de bani.

Suspecţii sunt urmăriţi penal pentru deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronica, falsificarea instrumentelor de plata electronica, deţinerea instrumentelor de plată electronică falsificate, în vederea punerii în circulaţie şi efectuarea de operaţiuni finaciare cu instrumnete de plată electronice fără consimţământul titularului.

Cele şase persoane au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, vineri, de instanţa Tribunalului Bucureşti.

Ancheta a fost desfăşurată timp de şase luni, de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti - Secţia Urmărire Penală, cu sprijinul structurilor de suport informaţional din IGPR, DOS, DGIPI şi jandarmi din cadrul BSIJ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici