Şase persoane, trimise în judecată în dosarul traficului de celule de la clinica Med New Life

Şase persoane, între care cetăţeni israelieni, au fost trimise în judecată, pentru trafic de celule, de către procurorii DIICOT, în dosarul clinicii private Med New Life din Capitală, fiind acuzate că ar fi racolat studente de la care, contra cost, recoltau ovocite vândute ulterior în străinătate.

281 afișări
Imaginea articolului Şase persoane, trimise în judecată în dosarul traficului de celule de la clinica Med New Life

Şase persoane, trimise în judecată în dosarul traficului de celule de la clinica Med New Life (Imagine: Shutterstock)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a unui număr de şase inculpaţi, cetăţeni români şi străini, membri ai unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de celule de origine umană în formă continuată, se arată într-un comunicat remis marţi agenţiei MEDIAFAX.

Surse judiciare au precizat, pentru MEDIAFAX, că inculpaţii au fost trimişi în judecată în dosarul clinicii Med New Life din Bucureşti, în care doi reprezentanţi ai acesteia au fost arestaţi preventiv, în februarie.

Potrivit anchetatorilor, reprezentanţi ai clinicii, împreună cu cetăţeni israelieni specializaţi în domeniul reproducerii asistate, ar fi racolat, prin diverse metode, persoane de sex feminin, preponderent studente, pe care, contra sumei de 600 de euro pentru fiecare, le supuneau unor tratamente de stimulare hormonală, ulterior procedându-se la recoltarea de ovocite.

În paralel, inculpaţii au fost preocupaţi şi de identificarea unor persoane dornice de fertilizare in vitro, pe care le-au supus procedurilor de embriotransfer, se mai arată în comunicat.

Materialul genetic astfel obţinut a fost folosit, susţin procurorii, pentru fertilizarea in vitro a 225 de persoane, în mare parte de cetăţenie israeliană, de la care inculpaţii au obţinut beneficii materiale considerabile.

Trei dintre inculpaţi sunt acuzaţi, de asemenea, că au falsificat o serie de înscrisuri sub semnătură privată, atestând împrejurări neconforme cu realitatea, şi că au înlesnit uneia dintre inculpate, specialist în domeniul biologiei celulare, realizarea embriotransferurilor, fără ca aceasta să posede aviz de liberă practică în România, precizează DIICOT.

În rechizitoriu este reţinută şi acuzaţia de utilizare, în procedurile de stimulare hormonală, a unor medicamente care nu aveau autorizaţie de punere în circulaţie pe teritoriul românesc, valoarea acestora fiind estimată la peste 200.000 de euro.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucureşti.

În 2009, într-un alt caz, mai mulţi medici de la clinica privată Sabyc au fost acuzaţi că ar fi racolat din străinătate cuplurile care doreau să fie beneficiarele tehnicilor de reproducere asistată.

Şeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, medicii israelieni Natan Lewit şi Genia Ziskind, secretara clinicii Cecilia Borza şi Yair Miron au fost condamnaţi în 14 noiembrie 2012, de către Tribunalul Bucureşti, la cinci ani de închisoare cu executare, Victor Zota, fost director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), a primit o pedeapsă de trei luni de închisoare cu suspendare, iar Rosana Maria Cristina Turcu, fost coordonator regional Bucureşti al ANT, a fost condamnată la şase luni de închisoare cu executarea pedepsei. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

În mai 2013, Curtea de Apel Bucureşti a redus de la cinci la trei ani de închisoare cu excutare pedepsele pentru şeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, în timp ce Victor Zota, fost director executiv al ANT, a rămas cu pedeapsa de trei luni de închisoare cu suspendare, decizia nefiind definitivă

Potrivit procurorilor, patronii şi angajaţi ai clinicii Sabyc racolau femei cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, care consimţeau să fie supuse unor proceduri medicale având drept scop stimularea ovariană, unii dintre acuzaţi supraveghind procedura de stimulare ovariană şi de prelevare de ovocite.

Femeile israeliene care au apelat la serviciile lui Harry Mironescu, la clinica Sabyc, au declarat că au venit în România pentru că această procedura era ilegală în Israel şi că îi dădeau medicului 3.500 de euro pentru o intervenţie, potrivit procurorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici