Savu: Problemele din cele 21 de spitale ale municipalităţii vor putea fi sesizate la o linie TelVerde

Municipalitatea va pune în funcţiune, luni, o linieTelVerde, unde va putea fi sesizată orice problemă legată de cele 21 de spitale aflate în administrarea Primăriei Capitalei, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale, Marius Savu.

39 afișări
Imaginea articolului Savu: Problemele din cele 21 de spitale ale municipalităţii vor putea fi sesizate la o linie TelVerde

Savu: Problemele din cele 21 de spitale ale municipalităţii vor putea fi sesizate la o linie TelVerde (Imagine: Andrei Michailov/Mediafax Foto)

"Va fi o linie telefonică non-stop, iar în caz de cod roşu apelul pleacă instantaneu către Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, către 112 şi către spital", a spus Marius Savu.

Municipalitatea caută soluţii pentru ca tragedii de genul celei de la Maternitatea Giuleşti, unde cinci bebeluşi au murit şi alţi şase sunt răniţi grav în urma unui incendiu la Secţia de Terapie Intensivă, să nu se mai repete. Primarul general al Capitalei a spus că problema majoră a reformei este de ordin moral.

"După ce am preluat spitalele, ne-am gândit să plătim datoriile acumulate de unităţile sanitare la uililităţi, pentru ca managerii să poată utiliza banii economisiţi pentru materiale sanitare şi medicamente. Apoi, am început dotarea celor mai grele secţii, respectiv ATI, bloc operator, cu echipamente la cele mai înalte standarde. Am deschis clinici noi, unele unice în Capitală. Erau spitale - de exemplu Stomatologia - unde de 50 de ani nu a fost instalat niciun echipament nou. Am investit peste 40 de milioane de euro în 2009 în cele 18 spitale preluate şi vom continua cu investiţii şi mai mari, pentru că vrem să construim spitale. Cred că de fapt trebuia să începem cu reforma morală", a spus primarul general Sorin Oprescu.

Şi directorul general al ASSMB susţine că oricâte echipamente moderne s-ar monta în spitale, ele nu pot substitui partea umană.

"Nimeni nu poate controla pas cu pas ce fac angajaţii, dar dacă angajaţii vor asuma fiecare gest, iar ceilalţi oameni vor avea unde să-şi spună păsurile, şi bune şi rele, poate vom reuşi mai rapid să schimbăm şi mentalitatea", a adăugat Savu.

Luni, primarul general al Capitalei va avea o întâlnire cu cei 21 de manageri ai spitalelor preluate în administrare, pentru a discuta pregătirea unităţilor pentru prevenirea incendiilor, dar şi probleme vizând concursul de management ce va fi organizat în septembrie şi alte probeleme privind funcţionarea unităţilor sanitare.

Cinci bebeluşi, doi băieţi şi trei fete, au murit şi alţi şase sunt răniţi grav în urma incendiului care a avut loc luni, la Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la Maternitatea Giuleşti din Capitală.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a declanşat o anchetă sub aspectul comiterii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.

Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, sâmbătă, că dacă personalul nu a fost prezent unde trebuie, să răspundă pentru drama de la Maternitatea Giuleşti, reafirmând că cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere indiferent de scuze.

Opescu a spus că reparaţiile la Maternitatea Giuleşti vor începe luni dimineaţă, precizând că a primit acceptul procurorilor pentru a demara lucrările şi că acestea vor presupune repararea tuturor instalaţiilor afectate de incendiul de luni, dar şi înlocuirea sistemului de aer condiţionat existent cu unul mai performant sau instalarea de senzori de fum.

Edilul şef al Capitalei a mai spus că la controalele începute în spitalele municipalităţii au fost găsite probleme la detectoarele de fum şi la sistemele de alarmare, arătând că va analiza posibilitatea angajării propriilor pompieri pentru cele 21 de unităţi sanitare.

Sorin Oprescu a adăugat că fiecare spital trebuie să aibă un regulament de funcţionare, în care fiecare angajat să-şi cunoască şi să respecte atribuţiile ce îi revin.

Directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Marius Savu, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că incubatoarele în care erau bebeluşii de la Maternitatea Giuleşti au sistem de averizare ca şi instalaţiile de fum, dar în spatele lor trebuiau să fie oameni.

"Vom pune şi avertizoare de fum. Incubatoarele în care erau bebeluşii aveau astfel de averizoare Din păcate nu aveam oameni. Aşa că indiferent câte aparate vom avea şi cât de sofisticate vor fi, în spatele lor trebuie să existe oameni", a mai spus Marius Savu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici