Schemă de ajutor de 600 de milioane de euro pentru industria alimentară

Guvernul a aprobat vineri o schemă de ajutor destinată industriei alimentare, care va avea un buget de 600 de milioane de euro pentru perioada 2023-2026.

325 afișări
Imaginea articolului Schemă de ajutor de 600 de milioane de euro pentru industria alimentară

Schemă de ajutor de 600 de milioane de euro pentru industria alimentară

Guvernul a aprobat schema de ajutor de stat pentru aplicarea unui program naţional multianual, INVESTALIM, aferent perioadei 2023-2026, având ca obiectiv susţinerea financiară în vederea stimulării producţiei interne de bunuri alimentare.

Programul va fi derulat de către Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Bugetul maxim al acestuia pentru perioada 2023 - 2026 este de aproximativ 600 milioane euro, respectiv 148 de milioane euro anual.

Prin acest program se vor acorda ajutoare de stat regionale pentru susţinerea investiţiilor în achiziţionarea de active pentru înfiinţarea de unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente, diversificarea producţiei prin fabricarea unor produse noi.

Potrivit Ministerului AGriculturii, prin această schemă vor fi construite unităţi de procesare în următoarele domenii: prelucrarea şi conservarea cărnii, industria peştelui, industria cartofilor, domeniul sucurilor din fructe şi legume, prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor, fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea pâinii, fabricarea zahărului, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă şi a animalelor de companie.

Investiţiile realizate trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii principale:

-să aibă o valoare totală, fără TVA, de minimum 2.500.000 lei, respectiv echivalentul a aproximativ 500.000 euro;

-să demonstreze eficienţa economică şi viabilitatea pe toată durata implementării investiţiei şi încă 5 ani de la data finalizării acesteia;

-să îndeplinească indicatori cantitativi şi calitativi stabiliţi;

-să genereze contribuţii la dezvoltarea regională, prin plata de taxe şi impozite la bugetul consolidat al statului şi la bugetele locale, pentru perioada implementării investiţiei şi încă 5 ani de la data finalizării acesteia;

-să genereze un efect multiplicator cuantificabil în economie prin atragerea altor investiţii conexe şi dezvoltarea furnizorilor locali de produse şi servicii.

-întreprinderea are obligaţia de a menţine în stare de funcţionare investiţia iniţială realizată, pentru o perioadă de cel puţin 5 ani de la data finalizării acesteia.

Beneficiarii sunt operatori economici. Aceştia trebuie să asigure o contribuţie financiară de cel puţin 25% din costurile totale ale proiectului de investiţii, din resurse proprii, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public.

Pentru asigurarea contribuţiei proprii, beneficiarii pot contracta finanţări de la instituţii de credit. Aceste finanţări se acordă cu respectarea normelor interne proprii ale instituţiilor de credit, în baza unui contract de credit, şi sunt garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA.

„Cuantumul ajutoarelor de stat acordate prin Programul INVESTALIM se stabileşte cu respectarea condiţiilor prevăzute de HG 311/2022 privind intensitatea maximă a ajutorului de stat regional în perioada 2022 – 2027, pentru investiţiile iniţiale. În cadrul Programului, AFIR emite acorduri de finanţare pana la data de 31 decembrie 2026, iar plăţile se efectuează pana la 31 decembrie 2031”, a transmis Ministerul Agriculturii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici