Scrisoare deschisă adresată JANDARMILOR: Nu acceptaţi nicio presiune politică în direcţia reprimării prin violenţă a unor manifestaţii paşnice

Deputatul PNL Ovidiu Raetchi, a transmis o scrisoare deschisă jandarmilor şi conducătorilor Jandarmeriei, în contextul protestelor de stradă din această perioadă, în care le cere să nu accepte nicio presiune politică în direcţia reprimării prin violentă a unor manifestaţii paşnice.

945 afișări
Imaginea articolului Scrisoare deschisă adresată JANDARMILOR:  Nu acceptaţi nicio presiune politică în direcţia reprimării prin violenţă a unor manifestaţii paşnice

Scrisoare deschisă adresată JANDARMILOR: Nu acceptaţi nicio presiune politică în direcţia reprimării prin violentă a unor manifestaţii paşnice

”Domnilor jandarmi, traversăm o perioadă complicată din istoria României. Sunt convins că şi dvs.-fără a putea să comentaţi public acest subiect-sunteţi îngrijoraţi de faptul că legile pot fi schimbate în timpul unui proces, astfel încât vinovaţii să devină nevinovaţi. Înţelegeţi prea bine faptul că un lider politic dispus să modifice legislaţia abuzului în serviciu doar pentru interese personale poate face mâine acelaşi lucru pentru orice altă infracţiune. În acest mod, totul devine permis: întâi comiţi infracţiunea, apoi decizi că nu mai e infracţiune. Dvs., că garanţi ai legii, puteţi înţelege cel mai bine, în aceste condiţii, îngrijorarea majoră la nivelul întregii societăţi. Puteţi înţelege nevoia de protest, indignarea, teamă, exasperarea unor generaţii care văd cum principiul unui stat bazat pe reguli impersonale şi previzibile-adică al unui stat de drept-moare sub ochii lor”, arată Ovidiu Raeţchi.

El ş-a exprimat speranţa că jandarmii vor găsi puterea de a rezistat ”uriaşelor presiuni politice”.

”Sunt convins că veţi găsi puterea de a rezistă în aceste zile uriaşelor presiuni politice la care sunteţi supuşi pentru a demonstra, prin exces de zel, că sunteţi loiali PSD şi lui Liviu Dragnea. Cred că va temeţi să nu deveniţi şi dvs, din senin, o ţintă a războiului lui Dragnea cu instituţii precum SPP sau SRI. Înţeleg că este nevoie doar de un zvon, doar de o impresie paranoidă pentru a fi atacaţi public sau pentru a vi se înscena comisii parlamentare de anchetă. Modul în care v-aţi comportat în ultimele luni, până la excesele reprobabile de săptămâna trecută, a fost unul inteligent şi corect. Aţi izolat provocatorii-atunci când aceştia au apărut-şi aţi lăsat publicul paşnic să protesteze liber. Din acest motiv, în zeci sau chiar sute de proteste, nu s-au înregistrat evenimente serioase. Săptămâna trecută, pe fondul unor acuzaţii publice de <trădare> la adresa dvs din partea unor politicieni PSD, aţi ales, brusc şi fără un motiv obiectiv, o atitudine mult mai agresivă la adresă manifestanţilor. Am văzut oameni călcaţi în picioare în mod deliberat de către jandarmi; am văzut spray-uri cu piper folosite discret împotrivă unor cetăţeni căzuţi la pământ; am văzut jurnalişti reţinuţi. Îmi place să cred că reacţia de indignare a opiniei publice v-a convins să renunţaţi imediat la această abordare lipsită de sens”, a adăugat vicepreşedintele Comisieri de Apărare din Camera Deputaţilor.

El a apreciat că presiunile din PSD la adresa Jandarmeniei cresc.

”Este de aşteptat, în acelaşi timp, să vedem noi demonstraţii de protest în contextul adoptării prin OUG a unor prevederi menite să anuleze decizia iniţială de condamnare la închisoare pentru Liviu Dragnea. În acest context, fac un apel la dvs, la şefii de dispozitiv şi la colegii din stradă. Nu acceptaţi nicio presiune politică în direcţia reprimării prin violentă a unor manifestaţii paşnice. Legea trebuia aplicată, protestatarii agresivi trebuie izolaţi imediat, dar majoritatea categorică a demonstranţilor paşnici nu pot fi loviţi, descurajaţi, reţinuţi fără motiv. Nu va mai lăsaţi implicaţi de politicienii PSD în aventuri legislative de tipul transformării Jandarmeriei în organ de cercetare penală. Experienţă comunistă este prea recentă, ispitele autoritariste din regiune sunt prea mari pentru a nu înţelege că este inoportun că jandarmii români să primească în acest moment şi context astfel de atribuţii suplimentare. Nu mai acceptaţi scenariile alarmiste şi conspirative, venite tot dinspre PSD, care va împing la achiziţii exotice (grenade fumigene, grenade cu efecte speciale) sau la exhibarea inutilă a echipamentelor forţelor speciale. Jandarmeria Română trebuie să depăşească cu bine această perioadă dificilă şi stingheritoare din istoria României, în care instituţiile statului sunt atacate chiar de politicieni cu probleme penale. Iar aceste lucru nu se poate face decât respectând legea şi spiritul liberal, democratic, european al statului român”, se mai arată în scrisoarea deschisă semnată de Ovidiu Raeţchi.

Scrisoarea este adresată colonelului Gheorghe-Sebastian Cucoş, Inspector general al Jandarmeriei Române, prim-adjunctului inspectorului general şi Şef al Statului Major al Jandarmeriei Române, Colonel Ionuţ-Cătălin Sindile, precum şi împuterniciţilor adjuncţi ai inspectorului general, colonel Cezar-Ilie Medvichi şi locotenent-colonel Gheorghe-Marian Brâncoveanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici