Sebastian Ghiţă: Sorin Ovidiu Vîntu l-a ameninţat inclusiv pe adjunctul şefului Poliţiei Capitalei

Managerul Realitatea TV, Sebastian Ghiţă, a spus, vineri, în faţa instanţei Judecătoriei Sectorului 1, că Ion Ilie Cezar punea presiuni asupra lui şi că la un moment dat Sorin Ovidiu Vîntu l-ar fi ameninţat chiar şi pe adjunctul şefului Poliţiei Capitalei Niculae Marinescu.

924 afișări
Imaginea articolului Sebastian Ghiţă: Sorin Ovidiu Vîntu l-a ameninţat inclusiv pe adjunctul şefului Poliţiei Capitalei

Sebastian Ghiţă (Foto): Sorin Ovidiu Vîntu l-a ameninţat inclusiv pe adjunctul şefului Poliţiei Capitalei (Imagine: Dragos Cristescu/Publimedia/Mediafax Foto)

Sebastian Ghiţă a dat declaraţii în dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar sunt judecaţi pentru că l-ar fi şantajat.

El a negat vehement declaraţiile făcute de Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar în faţa instanţei. Astfel, Sebastian Ghiţă a declarat că "sistematic" a fost pusă presiune pe el de către Cezar Ion Ilie, omul pus de Sorin Ovidiu Vîntu pentru supravegherea situaţiei de la postul Realitatea TV, şi că Vîntu l-a ameninţat inclusiv cu moartea şi l-a şantajat cerându-i bani.

În declaraţia sa, Ghiţă a mai arătat că la momentul la care poliţiştii au venit la sediul Realitatea TV, unde mai multe persoane invadaseră clădirea, Sorin Ovidiu Vîntu l-ar fi ameninţat pe adjunctul şefului Poliţiei Capitalei Niculae Marinescu, fără a detalia despre ce a fost vorba.

"Am avut multe discuţii cu Sorin Ovidiu Vîntu legate de contractul pe care l-am semnat, în cadrul acestor discuţii el fiind fie împăcuitor şi calm, fie agresiv şi ameninţător. Vreau să menţionez că eu am adus aproximativ 15 milioane de euro de la Asesoft la Realitatea", a povestit Ghiţă, care a arătat în continuare că, după o vreme, după ce a ajuns la sediu, au venit poliţiştii, "iar ulterior a ajuns acolo şi adjunctul Poliţiei Capitalei, domnul Marinescu".

"După aceasta a apărut şi Sorin Ovidiu Vîntu, iar eu între timp am dat numeroase explicaţii poliţiştilor pentru lămurirea situaţiei. Vreau să menţionez că la acel moment Sorin Ovidiu Vîntu a vorbit urât şi cu mine şi cu domnul Marinescu, iar eu nu înţeleg de ce acesta din urmă nu s-a sesizat la ameninţările lui Vîntu", a mai precizat Ghiţă.

Omul de afaceri a adăugat că lucrurile s-au mai calmat atunci când adjunctul şefului Poliţiei Capitalei a anunţat că două echipe de intervenţie aşteaptă la poarta clădirii Realitatea.

Sebastian Ghiţă a mai arătat că nu a existat niciodată vreo înţelegere între el şi Sorin Ovidiu Vîntu potrivit căreia ei să înregistreze o discuţie fictivă în care să pară certaţi şi că nu înţelege cum de s-a ajuns tocmai la astfel de explicaţii în apărarea lui Vîntu şi a lui Ion Ilie Cezar.

"SOV şi Ion Ilie Cezar au continuat să insiste să-mi ceară acei bani deşi eu le-am spus că n-au de ce să o facă. Mi-era teamă că vor cere şi după aceea bani. Este adevărat că m-a surprins la un moment dat tonul împăciuitor al lui Sorin Ovidiu Vîntu şi nu înţelegeam de ce este aşa. I-am povestit la acel moment lui Iacobescu tot. Iniţial, Sorin Ovidiu Vîntu a cerut ca banii să fie plătiţi pe 14, dar eu am reuşit să ocolesc situaţia explicând că pe 15 a lunii trebuie făcute plăţile în companie, astfel că nu aveam bani. I-am spus lui Ilie Cezar că nu este normal să insiste cu acei bani, că simt că sunt presat şi că ar fi mai bine să vorbească cu Sorin Ovidiu Vîntu să înceteze. Se pare că acesta n-a reuşit. Ilie Cezar a venit la mine să mă anunţe că se apropie termenul şi că trebuie să dau banii. Am luat la mine 200.000 de euro şi am fost să mă întâlnescu cu ei. La întâlnire, Sorin Ovidiu Vîntu nu a avut un ton prea elegant faţă de mine, iar eu am încercat să-i spun că nu vreau ca el să ia banii, context în care a refuzat şi m-a ameninţat iar. Este un moment greu din viaţa mea şi mă deranjează că acum se încearcă acreditarea ideii unei scenete sau înţelegeri prealabile. Am fost ameninţat şi nevoit să-mi duc pază acasă, iar timp de o lună soţia şi copilul meu nu au ieşit din casă. Situaţia mea este deteriorată, iar Sorin Ovidiu Vîntu a şi spus că mă va chinui, că-mi va crea probleme, că-mi va distruge prietenii. Consider că nu există o sumă care să acopere aceste chestiuni, dar nici nu trebuie trecute cu vederea", a mai declarat Ghiţă, în sala de judecată.

Întrebat de avocaţii apărării de ce nu a menţionat în plângerea sa suma de bani pe care i-o cereau cei doi, Sebastian Ghiţă a răspuns că a fost marcat de situaţie, iar ameninţările cu moartea i s-au părut grave şi că a trăit cu speranţa că Sorin Ovidiu Vîntu va renunţa la această sumă.

Întrebat de ce nu a declarat faptul că este şantajat şi ameninţat în seara când poliţia a descins la sediul Realitatea, Sebastian Ghiţă a spus că el a avut discuţii cu poliţiştii despre ameninţări şi tonul folosit de Sorin Ovidiu Vîntu.

"M-a surprins când am văzut că Marinescu nu s-a sesizat la tonul folosit de Sorin Ovidiu Vîntu faţă de el. Sorin Ovidiu Vîntu l-a ameninţat şi pe el", a conchis Ghiţă.

Sebastian Ghiţă a refuzat să răspundă la o întrebare puse de avocatul lui Vîntu în care i se cerea să spună cât de des îşi înregistrează partenerii de afaceri. Întrebat de ce s-a văzut cu Sorin Ovidiu Vîntu, deşi susţine că îi era frică de el şi de ameninţările proferate la adresa lui, Ghiţă a precizat instanţei că a sperat că vorbind cu Vîntu îl va convinge pe acesta să înceteze.

Judecătoria Sectorului 1 a dezbătut, după audierea celor doi inculpaţi şi a părţii vătămate din acest dosar, două cereri de eliberare provizorie sub control judiciar făcute de Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar.

Instanţa a rămas în pronunţare pe aceste cereri, urmând să decidă dacă îi vor elibera sub control judiciar pe cei doi şi a stabilit un nou termen de judecată în acest proces pentru 24 iunie, dată la care vor fi citaţi pentru audiere toţi martorii din acest dosar.

În 23 mai, Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar au fost trimişi în judecată pentru şantaj, de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit acuzării, în perioada martie - aprilie 2011, Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar l-au constrâns, prin ameninţare, pe Sebastian Ghiţă, parte vătămată în dosar, să le remită suma de 150.000 de euro ori să accepte denunţarea unui contract cu scopul obţinerii injuste, în folosul lor de beneficii materiale cu consecinţa prejudicierii părţii vătămate.

Concret, constrângerea a fost realizată de către inculpaţi, prin ameninţarea cu uciderea părţii vătămate, a familiei sale, respectiv compromiterea imaginii publice. Mijloacele întrebuinţate, datorită succesiunii presiunilor exercitate, au fost de natură să creeze temere părţii vătămate, astfel încât aceasta a remis suma de 150.000 de euro. Prin intermediul inculpatului Ion Ilie suma de bani urma să ajungă la inculpatul Vîntu în scopul obţinerii unor foloase materiale injuste, fiind urmărit de ambii inculpaţi, care ar fi beneficiat de acest avantaj ilicit.

La sfârşitul lunii aprilie, omul de afaceri Elan Schwartzenberg a anunţat că a cumpărat 90% din pachetul de acţiuni al trustului Realitatea, iar Sebastian Ghiţă va rămâne managerul Realitatea Media.

Sebastian Ghiţă, cel care controlează grupul de firme Asesoft, a preluat managementul Realitatea Media în octombrie 2010. Compania Asesoft a anunţat atunci că intenţionează să facă o investiţie de 75 de milioane de euro în următorii cinci ani în grupul controlat de Sorin Ovidiu Vântu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici