Şedinţa CSAT despre ACCIDENTUL AVIATIC din Apuseni s-a încheiat. Consiliul nu a luat o decizie în privinţa şefului STS - surse

Şedinţa CSAT în care se discută despre accidentul aviatic din Apuseni care a început, duminică, la ora 16.00, la Palatul Cotroceni, s-a încheiat după aproximativ o oră şi un sfert. CSAT nu a luat o decizie în privinţa şefului STS, Marcel Opriş, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse participante la şedinţă.

1278 afişări
Imaginea articolului Şedinţa CSAT despre ACCIDENTUL AVIATIC din Apuseni s-a încheiat. Consiliul nu a luat o decizie în privinţa şefului STS - surse

Şedinţa CSAT în care se discută despre ACCIDENTUL AVIATIC din Apuseni s-a încheiat. Ministrul Transporturilor şi şeful STS au participat la şedinţă

UPDATE - CSAT nu a luat o decizie în privinţa şefului STS - surse

CSAT nu a luat o decizie în privinţa şefului STS, Marcel Opriş, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse participante la şedinţa a cărei temă a fost accidentul aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni.

Sursele citate au precizat că ideea care s-a desprins în finalul reuniunii a fost că şeful statului va analiza oportunitatea demiterii şefului STS.

"Ne-am adunat degeaba, a fost o prezentarea de rapoarte şi cam atât. Premierul şi preşedintele au ajuns la un fel de concluzie, respectiv că Traian Băsescu va analiza în continuare dacă este oportună demiterea şefului STS", au mai precizat sursele citate.

Şedinţa CSAT în care s-a discutat despre accidentul aviatic din Apuseni care a început, duminică, la ora 16.00, la Palatul Cotroceni, şi s-a încheiat după aproximativ o oră şi un sfert.

UPDATE Şedinţa CSAT s-a încheiat după o oră şi un sfert

Şedinţa CSAT în care se discută despre accidentul aviatic din Apuseni care a început, duminică, la ora 16.00, la Palatul Cotroceni, s-a încheiat după aproximativ o oră şi un sfert.

La şedinţa Consiliului Suprem de Apărare al Ţării au participat toţi membrii, în plus, fiind invitaţi şi ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu precum şi şeful STS, Marcel Opriş.

În imaginile oferite de Administraţia Prezidenţială, în spatele miniştrilor din CSAT se observă mai multe hărţi ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, cel mai probabil cu locul unde s-a prăbuşit avionul pilotat de Adrian Iovan.

Premierul Victor Ponta şi şeful STS, Marcel Opriş au prezentat, în şedinţa CSAT, în contextul în care şeful Guvernului a cerut demiterea directorului Serviciului, rapoartele instituţiilor pe care le conduc privind cu modul în care s-a acţionat în cazul accidentului aviatic din 20 ianuarie.

Preşedintele Traian Băsescu a convocat şedinţa la solicitarea a cinci membri ai Consiliului, după ce premierul Victor Ponta a anunţat că a transmis această cerere pentru a se discuta despre modul în care a acţionat conducerea STS în cazul accidentului din Apuseni şi despre demiterea directorului general al STS, Marcel Opriş.

Premierul Victor Ponta şi şeful STS, Marcel Opriş, prezintă duminică, în şedinţa CSAT, în contextul în care şeful Guvernului a cerut demiterea directorului Serviciului, rapoartele instituţiilor pe care le conduc privind cu modul în care s-a acţionat în cazul accidentului aviatic din 20 ianuarie.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte, duminică, de la ora 16.00, în prima şedinţă din 2014, pe ordinea de zi aflându-se rapoartele Executivului şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale cu privire la accidentul aviatic din 20 ianuarie, soldat cu doi morţi.

Preşedintele Traian Băsescu a convocat şedinţa la solicitarea a cinci membri ai Consiliului, după ce premierul Victor Ponta a anunţat că a transmis această cerere pentru a se discuta despre modul în care a acţionat conducerea STS în cazul accidentului din Apuseni şi despre demiterea directorului general al STS, Marcel Opriş.

Ordinea de zi a şedintei CSAT, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, cuprinde "Raportul privind gestionarea de către autorităţile administraţiei publice cu responsabilităţi în domeniul situaţiilor de urgenţă, conform legislaţiei în vigoare, a evenimentului de aviaţie din 20.01.2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de premier".

Un al doilea punct pe ordinea de zi a şedinţei CSAT se referă la "Raportul directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale privind activităţile desfăşurate conform legilor, metodologiilor şi procedurilor interinstituţionale existente în legătură cu evenimentul aviatic din data de 20.01.2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale".

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic din 20 ianuarie de la granţia judeţelor Cluj şi Alba, iar ceilalţi cinci participanţi la zbor au reuşit să supravieţuiască. Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Autorităţile şi-au pasat responsabilitatea în legătură cu durata foarte lungă necesară localizării epavei şi, implicit, a operaţiunilor de salvare a victimelor.

Premierul Victor Ponta a anunţat, în urma accidentului, că secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis şi va cere înlocuirea directorului general şi a directorului de operaţiuni ROMATSA, dar şi a şefului STS, pentru deficienţe inacceptabile în cazul accidentului din Cluj.

El a precizat că solicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian) va fi adresată, conform legii, Consiliului de Administraţie, iar cea de înlocuire a şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, va fi înaintată în CSAT.

Ulterior, Ponta a semnat decizia de eliberare din funcţie a lui Chiper, iar directorii ROMATSA au demisionat.

Conform Legii de organizare, preşedintele României îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, iar primul-ministru îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte. Deciziile în CSAT se iau cu unanimitate.

Conducerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale este asigurată de un director cu rang de secretar de stat, numit de CSAT, la propunerea preşedintelui acestuia. Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale răspunde în faţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru activitatea pe care o desfaşoară şi prezintă acestuia rapoarte anuale.

Generalul Marcel Opriş conduce STS din 7 decembrie 2005, fiind numit în funcţie prin Hotărârea CSAT 164 din acea dată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici