Şefii de şcoală contrazic ipoteza UDMR: Eleva din Bistriţa nu a fost agresată pentru că vorbea maghiara

Eleva din Bistriţa despre care UDMR spunea că a fost agresată de doi colegi de la secţia română, deranjaţi de faptul că aceasta vorbea în limba maghiară, nu fusese victima unui conflict interetnic, susţine conducerea şcolii. ”Băieţii au considerat că trebuie să necăjească fetele”, spune un director.

1875 afișări
Imaginea articolului Şefii de şcoală contrazic ipoteza UDMR: Eleva din Bistriţa nu a fost agresată pentru că vorbea maghiara

Şefii de şcoală contrazic ipoteza UDMR: Eleva din Bistriţa nu a fost agresată pentru că vorbea maghiara

Comisia de anchetă a Colegiului Naţional ”Andrei Mureşanu” din Bistriţa a fost convocată de urgenţă după ce UDMR a reclamat că o elevă de etnie maghiară a fost agresată de alţi doi elevi pentru că vorba limba maternă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Concluziile au arătat că la baza conflictului ar fi fost o neînţelegere între copii, nu vreun conflict interetnic.

Conform directorului adjunct al Colegiului Naţional ”Andrei Mureşanu” din Bistriţa, Antal Atilla, între copii a izbucnit un conflict în timp ce intrau în sala de sport şi toţi copiii vorbeau limba română.

Conducerea şcolii a fost sesizată că doi elevi din clasa VI ar fi agresat o fetiţă de clasa a V-a. Eu spun că din greşeală s-a nimerit ca fetiţa din clasa a V-a să fie la secţia maghiară, iar cei doi băieţi sunt de la secţia română şi bănuiesc că din această cauză s-a interpretat că ar fi un conflict interetnic. Comisia de Disciplină, după mai bine de două ore de analiză, a reuşit să afle că nu este vorba de un conflict interetnic şi nu asta a stat la baza acestor fapte de violenţă. Elevii au declarat că a fost o mică ceartă, hârjoneală între elevii de clasa a V-a şi a VI-a, doar că unul dintre elevi i-a dat o palmă fetei, iar celălalt a lovit-o cu umbrela pe fata respectivă. Acest incident a pornit la intrare în sala de sport. Unii elevi stăteau în faţa sălii de sport, iar ceilalţi urmau să intre... Din păcate, băieţii au considerat că trebuie să necăjească puţin fetele şi s-a ajuns până la urmă la agresivitate. Nu a avut nicio legătură cu limba, toţi elevii vorbeau limba română”, a declarat, luni, presei, Antal Atilla.

Elevii au comunicat în limba română, iar cei doi băieţi nici nu au sesizat că eleva în cauză este de la secţia maghiară, susţine comisia pentru prevenirea şi eliminarea violenţei, în urma analizării declaraţiilor elevilor, părinţilor şi diriginţilor.

”Actul în sine nu a fost cauzat de comunicarea în limba maghiară a elevei, după cum au recunoscut ambele părţi. Vorbim, de fapt, de un conflict şcolar, între elevi de gimnaziu, care este regretabil că a avut loc într-o unitate şcolară în care comunitatea maghiară trăieşte în armonie cu cea română de zeci de ani”, arată conducerea unităţii.

Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud nu a fost sesizat de conflict, însă conducerea instituţiei susţine că nu este normal că reclamaţia a fost făcută de un partid politic.

“Eu am fost vineri în această şcoală şi nimeni mi-a spus nimic, până când am văzut comunicatul UDMR în presă, că ar fi fost un incident la Andrei Mureşanu. Cred că a fost o ceartă între copii. Este un subiect foarte sensibil şi în general în toate problemele copiilor şi ale şcolii, atunci când este o imixtiune a politicului, întotdeauna lucrurile degenerează altfel. În conformitate cu regulamentul, orice problemă de genul acesta prima dată se reclamă la direcţiune, apoi la Inspectorat. Faptul că reclamaţia s-a făcut în mod direct, la un partid politic, nu ne place, nu este normal şi nu este în regulă, dar pe o situaţie de violenţă verbală şi fizică noi trebuie să luăm atitudine. Andrei Mureşanu este o şcoală pe care o cunosc foarte bine pe dinăuntru şi nu există probleme de acest fel”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, inspectorul şcolar general Camelia Tabără, profesor titular la liceul unde ar fi avut loc incidentul.

Cei doi elevi de clasa a VI-a vor fi sancţionaţi cu o mustrare scrisă, consemnată în catalog, pentru faptele de violenţă fizică şi verbală, iar eleva din clasa a V- a a fost sancţionată cu observaţie individuală, deoarece şi ea a reacţionat ”nepotrivit”, în derularea evenimentelor.

Totodată, comisia a stabilit ca toţi cei trei elevi să fie consiliaţi psihologic.

UDMR a transmis sâmbătă o luare de poziţie, semnată alături de filiala sa judeţeană Bistriţa-Năsăud, de condamnare a unui incident în care o elevă din Bistriţa ar fi fost fost agresată verbal şi fizic de doi colegi de la secţia română, deranjaţi de faptul că aceasta vorbea în limba maghiară.

”O elevă din clasa a V-a a Colegiului Naţional <Andrei Mureşanu> din Bistriţa a fost agresată de doi colegi, joi 21 septembrie, în pauza dintre orele de curs. Eleva vorbea în limba maghiară cu două colege în momentul în care doi elevi din clasa a VI-a de la secţia română a aceleaşi şcoli au agresat-o verbal şi fizic. Mai întâi i-au adresat injurii, apoi au lovit-o cu umbrelele, pe eleva care, de altfel, vorbeşte foarte bine şi limba română. Ulterior, băieţii au recunoscut că i-a deranjat faptul că eleva vorbea în limba maghiară”, se arăta într-un comunicat remis sâmbătă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici