Şeful Apărării României, generalul Gheorghiţă Vlad, cheamă civilii la pregătire. Pe de altă parte, se plânge de achiziţii şi de faptul că România nu are încă o linie de fabricaţie pentru lovituri de artilerie de 155 mm

Este nevoie de o lege care să permită învăţarea voluntară a bărbaţilor şi femeilor de până în 35 de ani să tragă cu arma, să-şi facă o decontaminare, a spus Şeful Apărării României, generalul Gheorghiţă Vlad.

5899 afișări
Imaginea articolului Şeful Apărării României, generalul Gheorghiţă Vlad, cheamă civilii la pregătire. Pe de altă parte, se plânge de achiziţii şi de faptul că România nu are încă o linie de fabricaţie pentru lovituri de artilerie de 155 mm

Foto: Europa Libera

Noul şef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, avertizează că Armata României nu are legea necesară pentru a pregăti populaţia să facă faţă în cazul extinderii războiului din Ucraina şi nici pentru a acţiona proporţional cu pericolele militare existente, arată Europa Liberă.

Generalul român este, de asemenea, convins că Putin va ataca şi alte state, inclusiv Republica Moldova. „Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federaţia Rusă nu se va opri aici. Dacă va câştiga în Ucraina, principala ţintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica preşedintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a declarat generalul Gheorghiţă.

Este nevoie de o lege care să permită învăţarea voluntară a bărbaţilor şi femeilor de până în 35 de ani să tragă cu arma, să-şi facă o decontaminare, mai precizează Gheorghiţă.

Totodată, Parlamentul nu a adoptat până acum legile cerute de Armată pentru a putea apăra eficient şi complet România.

„Rezerviştii României sunt prea bătrâni pentru a lupta pe front. Deficitul de personal la Armată este de zeci de procente. 6.000 de angajaţi au părăsit Ministerul Apărării numai în 2023,” mai arată şeful SMAp.

Deşi în primăvara anului 2023 România s-a angajat în faţa NATO şi a Uniunii Europene că va produce muniţie de calibru 155 mm, de tip NATO, linia de producţie nu a fost încă construită. Gen. Vlad: am discutat problema inclusiv la nivel de Consiliu Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Gheorghiţă dă vina pe Parlament pentru dronele căzute în Deltă: „Până nu se modifică legi precum cea a Apărării, de organizare şi funcţionare a Ministerului Apărării Naţionale, cea privind regimul armelor şi muniţiilor, Armata nu are libertatea deplină de a folosi armamentul pe timp de pace, în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucţie.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici