Şeful DNA Slobozia, suspendat din funcţie şi arestat preventiv. El ar fi primit mită două maşini de piatră şi zece pomi thuya

Instanţa supremă a decis, vineri, arestarea preventivă pentru 29 de zile a şefului DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, suspendat din funcţie, în dosarul în care acuzat de luare de mită şi favorizarea infractorului.

669 afișări
Imaginea articolului Şeful DNA Slobozia, suspendat din funcţie şi arestat preventiv. El ar fi primit mită două maşini de piatră şi zece pomi thuya

Dumitru Cristudor (Imagine; Liviu Adascalitei/ Mediafax Foto)

Hotărârea de suspendare din funcţie a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Slobozia, Dumitru Cristudor, a fost luată în şedinţa de vineri a Secţiei pentru procurori a CSM, după ce procurorii au pus în mişcare acţiunea penală împotriva acestuia, pentru luare de mită şi favorizarea infractorului.

Judecătorii instanţei supreme au admis, vineri, propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Dumitru Cristudor.

Decizia poate fi contestată de Dumitru Cristudor la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Secţia pentru procurori a CSM a încuviinţat joi reţinerea şi arestarea preventivă a şefului DNA Slobozia, acuzat că a ajutat trei persoane să distrugă acte ce puteau fi folosite ca probe într-un dosar din Germania de evaziune fiscală, primind în schimb materiale de construcţii.

Cristudor a fost reţinut joi de procurorii DNA.

Şeful DNA Slobozia a primit mită două maşini de piatră şi zece pomi thuya

Potrivit procurorilor anticorupţie, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie Slobozia, Dumitru Cristudor l-a anunţat, la începutul lunii martie, pe omul de afaceri Daniel Vasile Taifas despre o anchetă a autorităţilor germane care viza trei societăţi comerciale pe care Taifas le-a controlat în trecut prin intermediul a trei persoane. Procurorul Cristudor i-ar fi spus omului de afaceri şi despre intenţia autorităţilor germane "de a efectua percheziţii domiciliare la mai multe adrese din municipiul Slobozia".

"În schimbul efectuării unor acte contrare îndatoririlor de serviciu, şi anume neadoptarea unor măsuri de protecţie minimale care să asigure conspirativitatea activităţilor de percheziţie ce urmau a fi efectuate de autorităţile judiciare germane în municipiul Slobozia în perioada 03 iunie - 5 iunie 2013, procurorul Cristudor Dumitru a primit la data de 23 mai 2013, de la învinuitul Taifas Daniel Vasile, cu ajutorul numitei Andronache Monica, două maşini de piatră pentru amenajarea grădinii în valoare de aproximativ 2.000 lei, iar la data de 01 iunie 2013, zece pomi thuya în valoare de aproximativ 3.354 lei, bunuri utilizate pentru amenajarea imobilului situat pe (…), aparţinând S.C. (…)S.R.L., societate la care asociat este numitul(…), fiul lui Cristudor Dumitru", arată procurorii în referatul în care au cerut instanţei supreme arestarea preventivă a şefului DNA Slobozia.

Anchetatorii susţin că primirea celor două maşini de piatră concasată şi a pomilor thuya rezultă atât din conţinutul convorbirilor telefonice purtate de acesta cu Daniel Vasile Taifas şi cu Monica Andronache, precum şi din mai multe facturi care atestă achitarea bunurilor de către omul de afaceri.

De asemenea, potrivit procurorilor, în urma percheziţiilor făcute la un imobil din Slobozia aparţinând unei societăţi la care asociat este Alexandru Cristudor, fiul şefului DNA Slobozia, "au fost identificaţi 10 pomi ornamentali - thuya - plantaţi în curtea imobilului", precum şi "o suprafaţă de aproximativ 2.000 metri pătraţi acoperită cu piatră concasată".

Procurorii mai arată, în documentul citat, că pe 29 mai, Dumitru Cristudor l-a sunat pe Daniel Taifas şi i-a solicitat un set de informaţii cu privire la martorii C.V., M.G. şi B.T., persoane vizate de percheziţie anunţată de autorităţile germane.

"Cristudor Dumitru: (…) unde lucrează

Taifas Daniel Vasile: Acum ? E angajat pe MEG, la Sibiu e angajat. Pe MEG Sibiu.

Cristudor Dumitru: Nu, dar el acuma unde este ?

Taifas Daniel Vasile: E în oraş.

Cristudor Dumitru: Cealaltă (…) e la bancă, nu

Taifas Daniel Vasile: Da, da (…).

Cristudor Dumitru: Dar, ăsta ce face acolo la - cum îl cheamă ? Brâncoveni ? Nu ştii ?

Taifas Daniel Vasile: Gabi?

Cristudor Dumitru: Nu, B(…) sau cum îl cheamă.

Taifas Daniel Vasile: Nu ştiu. Habar n-am. Nu ştiu ce-i pe Brâncoveni, nu ştiu.

Cristudor Dumitru: Dar soţia lui (…)?

Taifas Daniel Vasile: Acasă.

Cristudor Dumitru: Bine şefu`!", potrivit stenogramelor interceptărilor telefonice, prezentate de procurori în documentul citat.

"Apreciem că scopul evident al discuţiei a fost încă o dată, dacă mai era nevoie, atenţionarea învinuitului Taifas Daniel Vasile cu privire la activităţile procedurale ce urmau a se desfăşura în perioada 03 iunie - 05 iunie 2013 pe raza oraşului Slobozia. Altfel, ce rost ar fi avut solicitarea de date cu privire la persoanele căutate de autorităţile judiciare germane chiar de la învinuitul Taifas Daniel Vasile, organizatorul întregii activităţi infracţionale", au mai notat procurorii în referatul trimis instanţei.

În urma audierilor de joi, de la sediul central al DNA, procurorii au dispus şi măsura obligării de a nu părăsi ţara timp de 30 de zile în cazul Monicăi Andronache, acuzată de complicitate la luare de mită, complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului.

În acelaşi dosar este cercetat şi omul de afaceri Daniel Vasile Taifas, pentru dare de mită şi favorizarea infractorului.

Potrivit procurorilor, din 11 februarie până în prezent, Dumitru Cristudor, Daniel Vasile Taifas şi Monica Andronache au sprijinit trei persoane cercetate pentru evaziune fiscală, într-un dosar aflat pe rolul autorităţilor judiciare germane, astfel încât acestea să poată distruge şi ascunde documente şi obiecte compromiţătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, "zădărnicind astfel urmărirea penală şi, implicit, lipsind de finalitate activităţile de percheziţie dispuse de autorităţile judiciare germane pe teritoriul României".

"Sprijinul de care au beneficiat cele trei persoane cercetate de autorităţile germane pentru evaziune fiscală a constat în înştiinţarea cu privire la data efectuării percheziţiilor domiciliare, procurarea unor sume de bani pentru a părăsi teritoriul ţării, suportarea costurilor asistenţei juridice", au precizat procurorii în rezoluţia de începere a urmăririi penale.

Procurorii îl mai acuză pe Cristudor că nu a luat "măsuri de protecţie minimale" pentru a asigura conspirativitatea percheziţiei ce urma să fie făcută de autorităţile judiciare germane în municipiul Slobozia, în perioada 3 - 5 iunie. Magistratul Cristudor a primit în schimb, la 23 mai şi 1 iunie, de la Daniel Vasile Taifas, cu ajutorul lui Andronache, materiale de construcţie şi amenajarea spaţiului, în valoare totală de 5.354 de lei, bunuri folosite pentru amenajarea unui imobil aparţinând unei societăţi comerciale la care asociat este fiul magistratului.

Potrivit unor articole apărute în presa centrală în 2008, fiul lui Cristudor lucra la una dintre firmele lui Daniel Taifas din Germania, iar două autoturisme BMW trimise în România de Taifas au ajuns, printr-un intermediar din Prahova, la firmele familiei procurorului şef al DNA Slobozia.

Tot conform relatărilor din presă, în 2006, Daniel Vasile Taifas a fost cercetat de Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Ialomiţa pentru evaziune fiscală, fals şi uz de fals, iar după ce dosarul a fost declinat la DNA, Cristudor ar fi dispus neînceperea urmăririi penale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici