SEMNAL DE ALARMĂ: În România lipsesc peste 40 de medicamente vitale pentru viaţa bolnavilor de cancer

Societarea Naţională de Oncologie trage un semnal de alarmă cu privire la lipsa unor medicamente pentru bolnavii de cancer care figurează în ghidurile Ministerului Sănătăţii şi care ar trebui să se găsească în farmacii, medicii invitând duminică partidele parlamentare la redactarea unui document.

556 afișări
Imaginea articolului SEMNAL DE ALARMĂ: În România lipsesc peste 40 de medicamente vitale pentru viaţa bolnavilor de cancer

SEMNAL DE ALARMĂ: În România lipsesc peste 40 de medicamente vitale pentru viaţa bolnavilor de cancer (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

"Societarea Naţională de Oncologie s-a întrunit de urgenţă sâmbătă pentru a discuta situaţia gravă în care se află bolnavii din cauza lipsei unor medicamente vitale pentru viaţa lor şi care lipsesc din farmacii, deşi sunt trecute în ghidurile Ministerului Sănătăţii. Am decis la această întâlnire să invităm partidele parlamentare la redactarea unui document pentru implementarea registrului naţional de oncologie şi pentru găsirea unor soluţii de urgenţă privind medicamentele şi fondurile destinate tratării bolnavilor de cancer", a declarat, agenţiei MEDIAFAX, preşedintele SNO, profesor doctor Florin Bădulescu.

Medicii spun că din gama de medicamente oncologice existente în lume lipsesc în România peste 40 de produse în total.

"Autorităţile o scaldă. Sunt citostatice, sunt bani, dar anumite citostatice necesare şi obligatorii în respectarea ghidurilor MS, nu mai sunt. Unele medicamente nu se mai gasesc nici în CANAMED. Am 56 de citostatice în ţară, merg pe linia întâi, dar sunt pacienţi care nu mai răspund la linia întâi şi trebuie să trec la linia a doua, dar aici nu am medicamente. Ce fac? Ieri a venit la mine o pacientă. Are 28 de ani şi doi copii acasă. Trebuie să îi dau un medicament. Nu se găseşte. Să cumpere este prea scump pentru ea. Ce fac? Cel mai grav este că lipseşte medicamentul numit dacarbazină. Noi vom continua şi mâine (duminică-n.r.) lucrările Societăţii Naţionale, la Hotel Capital Platza din Bucureşti, începând cu ora 9.00. Trebuie să facem ceva pentru aceşti bolnavi. Eu când mă trezesc dimineaţa, după o viaţă în care am tratat bolnavi de cancer, când mă uit în oglindă, mă rog la Dumnezeu să nu fiu eu mâine ceea ce sunt bolnavii mei astăzi, pentru că nu ştiu cum aş recţiona", a conchis profesorul Bădulescu.

În România sunt 90.000 de bolnavi cu cancer care primesc citostatice. Bugetul alocat pentru tratamentul cu citostatice este de 830 milioane lei pe an, o treime din bani fiind alocaţi de către Ministerul Sănătăţii, iar două treimi de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Restul costurilor aferente tratării unui bolnav oncologic sunt decontate prin cheltuielile spitalelor raportate la CNAS drept caz rezolvat (DRG), declara, în 29 februarie 2012, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă.

Bolnavii de cancer au dreptul la tratament gratuit, iar dacă medicamentul generic prescris pacienţilor nu se găseşte în farmacii vor fi făcute analize concrete, produsul putând fi scos de pe lista de gratuităţi, a spus şeful CNAS.

"Toţi pacienţii bolnavi de cancer au dreptul la tratament gratuit. Faptul că unii pacienţi plătesc anumite medicamente ar putea avea mai multe explicaţii. Ar fi vorba despre medicamente ieftine, neatractive din punctul de vedere al profitului firmelor şi, în acest caz, Ministrul Sănătăţii va interveni ca respectivele produse să fie aduse de Unifarm", a explicat preşedintele CNAS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici