Semnal de alarmă privitor la o substanță similară nicotinei, prezentă în țigările electronice

Publicat: 26 05. 2025, 12:25
Photo by Ruslan Alekso

Comitetul împotriva Fumatului, o asociație națională franceză, a anunțat luni că va da în judecată compania Aroma King, pe care o acuză că vinde produse de vapat etichetate „fără nicotină”, dar care conțin metatină, un analog al nicotinei cu un potențial adictiv ridicat. Asociația a atras atenția asupra „apariției și promovării îngrijorătoare” substanței, identificată în unele produse de vapat vândute în Franța și în alte țări europene, încă de la începutul anului 2024.

Substanța dăunează mai grav decât nicotina celulelor pulmonare

Substanța a fost puțin studiată, din cauza apariției sale recente, dar poate dăuna mai grav celulelor pulmonare, iar capacitatea sa de a crea dependență este de până la trei ori mai mare decât cel al nicotinei, potrivit unor studii preclinice citate de asociația franceză: „Există riscul ca această substanță să provoace dependență mai rapidă, dar sunt necesare cercetări suplimentare. Trebuie spus că nicotina este deja una dintre cele mai puternice substanțe cunoscute care provoacă dependență, chiar mai mult decât heroina”, a declarat pentru AFP Anne Batisse, șefa Centrului de monitorizare a dependențelor din Paris. „Problema majoră este că aceste noi produse de sinteză nu au fost niciodată sau aproape deloc testate pe animale, ceea ce înseamnă că, în esență, omul devine cobaiul”, a adăugat toxicologul francez.

Pe site-ul său oficial, compania Aroma King promovează gama de produse „NoNic” drept o „alternativă mai sănătoasă și mai sigură pentru vapat”, afirmații care „nu sunt deloc susținute medical”, a atras atenția avocatul asociației franceze, Me Hugo Lévy, care susține că „site-ul pune în valoare și încurajează achiziționarea unui produs de vapat, ceea ce intră clar sub incidența interdicțiilor privind publicitatea prevăzute de Codul sănătății publice”, a precizat sursa citată.

Marketing agresiv către tineri: arome dulci, ambalaje colorate și susținerea influencerilor

Organizația antitabac a denunțat strategia clară de marketing îndreptată către tineri, cu ambalaje colorate și arome atrăgătoare, tacticile amintind de cele utilizate anterior pentru a promova țigările electronice și pliculețele cu nicotină. Promovarea este adesea realizată de influenceri pe rețele sociale, în special TikTok, care prezintă aceste produse ca stimulente similare cafelei, ceea ce ar îmbunătăți concentrarea sau performanța sportivă.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat, în urmă cu doi ani, că legislațiile axate exclusiv pe nicotină pot fi ușor eludate de industrie prin folosirea unor compuși similari, recomandând statelor membre să închidă aceste breșe legislative. „Exact asta cerem și noi în Franța”, a declarat Yves Martinet, președintele asociației franceze: „Industria are deja pregătite multe alte substanțe similare nicotinei. Este esențial să fie interzise toate, pentru a evita o cursă nesfârșită între producători și legislație.”

Comitetul împotriva Fumatului din Franța a obținut recent condamnări împotriva marilor producători de tutun British American Tobacco și Philip Morris pentru „publicitate și promovare ilegală a produselor de vapat”.