Senat: Fonduri ale Loteriei, doar către prestaţiile sociale pentru persoanele cu handicap

Senatul a adoptat, marţi, o propunere legislativă potrivit căreia sumele din profitul Loteriei Române vor fi direcţionate exclusiv către plata prestaţiilor sociale ce revin persoanelor cu handicap.

28 afișări
Imaginea articolului Senat: Fonduri ale Loteriei, doar către prestaţiile sociale pentru persoanele cu handicap

Senat: Fonduri ale Loteriei, doar către prestaţiile sociale pentru persoanele cu handicap (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Propunerea legislativă, pentru modificarea OUG 159/1999 şi a OUG 195/2001, urmăreşte susţinerea persoanelor cu handicap şi propune direcţionarea fondurilor Loteriei Române exclusiv pentru plata prestaţiilor sociale ce revin persoanelor încadrate cu grad de handicap, construirea de centre pentru recuperare, locuinţe protejate pentru copii şi adulţi cu handicap, asigurarea transportului gratuit al acestora pe întreg teritoriul României, precum şi asigurarea reinserţiei sociale şi profesionale.

De asemenea, în textul adoptat se prevede că, la angajarea salariaţilor în Loteria Română au prioritate persoanele cu handicap.

În expunerea de motive se specifică faptul că Loteria Română a fost înfiinţată de Regele Carol I în 1883 ca mijloc de binefacere pentru persoanele aflate în nevoie.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Gheorghe Gherghina a precizat că, în legislaţia actuală, o cotă de minimum 60% din profitul Loteriei, însemnând aproximativ 60 de milioane de lei pe an, este destinată susţinerii construcţiei de locuinţe pentru tineri, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, apreciind că, dacă se va sista această sursă de finanţare, locuinţele care au fost contractate deja nu vor mai putea fi finalizate.

"Nu cred că este o soluţie să suplimentăm sumele într-un anumit domeniu şi să creăm o problemă imensă într-un alt domeniu", a atenţionat Gherghina.

Propunerea legislativă a fost adoptată cu 55 de voturi "pentru", 48 "împotrivă" şi 3 abţineri, Senatul fiind prima Cameră sesizată.

Proiectul a fost iniţiat, printre alţii, de senatorul PDL Ion Ariton, ministru al Economiei, Elena Mitrea, senator PSD, deputatul PDL Ioan-Nelu Botiş, ministrul Muncii, Cristina-Ancuţa Pocora, deputat PNL şi Silviu Prigoană, deputat PD-L.

În legislaţia actuală, profitul contabil al companiei rămas după deducerea impozitului pe profit se repartizează astfel: rezerve legale, alte rezerve reprezentând facilităţi fiscale prevăzute de lege, acoperirea pierderilor contabile din anii precedenţi, profitul net anual aferent activităţii de pronosticuri sportive se varsă la Agenţia Naţională pentru Sport pentru finanţarea activităţii sportive, inclusiv Comitetului Olimpic Român şi Federaţiei Române de Fotbal, iar minimum 60%, pentru finanţarea construcţiei de locuinţe pentru tineret şi săli de sport şi a Arenei Sportive Polivalente şi Sălii Naţionale Sportive Polivalente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici