Senatul a dat aviz favorabil modificării Legii transplantului

Comisia pentru drepturile omului din Senat a dat, marţi, aviz favorabil unui proiect de lege potrivit căruia persoanele care nu au refuzat în timpul vieţii să-şi doneze organele sunt implicit de acord să le doneze după deces, printr-un "acord prezumat".

55 afișări
Imaginea articolului Senatul a dat aviz favorabil modificării Legii transplantului

Senatul a dat aviz favorabil modificării Legii transplantului (Imagine: Mediafax Foto)

Senatorii Comisiei pentru drepturile omului au votat propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Actul normativ este iniţiat de deputaţii Eugen Nicolăescu (PNL), Ovidiu Brînzan (PSD), Mircea Ifrim (PRM), Ion Luchian (PNL), Petru Movilă (PD), Aurel Nechita (PSD), şi de senatorul PDL Dan Sabău.

Proiectul de lege introduce noţiunea de "acord prezumat", în baza căruia o persoană care, în timpul vieţii, nu şi-a exprimat refuzul de a-şi dona organele este implicit de acord să le doneze după deces.

De asemenea, actul normativ mai prevede că, dacă în timpul vieţii, persoana decedată nu şi-a exprimat deja opţiunea în favoarea donării, printr-un act notarial de consimţământ pentru prelevare sau înscrierea în Registrul Naţional al donatorilor de organe, ţesuturi sau celule, se ia în considerare acordul prezumat.

Proiectul mai arată că prelevarea sau transplantul de organe, fără consimţământ, cu excepţia acordului prezumat, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 7 ani.

Senatul este prima Cameră sesizată. Forul decizional în cazul acestui act normativ este Camera Deputaţilor.

Sfântul Sinod al Bisericii Orodoxe Române (BOR) a respins, săptămâna trecută, cererea senatorului PC Irinel Popescu de modificare a legii transplantului în sensul introducerii acordului prezumat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici