Servicii de îngrijire pe timpul zilei pentru copiii până în clasa a IV-a, din 2009 - proiect

Copiii vor putea beneficia de servicii de îngrijire pe timpul zilei până la absolvirea clasei a IV-a, menite să-i sprijine pe părinţi în creşterea şi educaţia lor, permiţându-le să muncească sau să-şi continue studiile, potrivit unui proiect de lege iniţiat de Ministerul Muncii.

236 afișări
Imaginea articolului Servicii de îngrijire pe timpul zilei pentru copiii până în clasa a IV-a, din 2009 - proiect

Servicii de îngrijire pe timpul zilei pentru copiii până în clasa a IV-a, din 2009 - proiect (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Proiectul de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor de îngrijire a copiilor pe timpul zilei prevede că acestea sunt destinate tuturor copiilor, până la absolvirea clasei a IV-a primare, şi are ca obiectiv susţinerea părinţilor în îngrijirea, creşterea şi educaţia copiilor, permiţându-le acestora să muncească sau să-şi continue studiile.

Funcţiile acestor servicii constau în acordarea de îngrijire şi educaţie timpurie pentru copiii cu vârste cuprinse între trei luni şi trei ani, desfăşurarea de activităţi în afara orelor de grădiniţă sau de şcoală, până la absolvirea clasei a IV-a primare, precum şi desfăşurarea de activităţi de sprijin, consiliere şi informare pentru părinţi.

De asemenea, serviciile contribuie la identificarea timpurie a posibilelor nevoi speciale ale unui copil şi a situaţiilor familiale cu factor de risc şi funcţionează ca măsură de prevenire a separării copilului de părinţii săi.

Potrivit proiectului, serviciile de îngrijire pot fi organizate în centre, la domiciliu, sau ca servicii deschise organizate la nivelul comunităţii, iar îngrijirea şi educaţia timpurie înglobează activităţi de îngrijire, creştere, educaţie şi învăţare şi se bazează pe interacţiunea şi participarea copiilor, activitatea cheie fiind jocul în diferite forme. Activităţile în afara orelor de grădiniţă sau de şcoală includ acţiuni educative, recreative şi de petrecere a timpului liber.

"Serviciile de îngrijire a copilului pe timpul zilei organizate în centre se desfăşoară în aşezăminte special create în acest scop, denumite, după caz:
creşe, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între trei luni şi trei ani sau centre de îngrijire de zi, pentru copiii mai mari de trei ani, până la absolvirea clasei a IV-a primare. În funcţie de nevoile identificate şi de solicitări, autorităţile locale şi furnizorii privaţi pot organiza centrele de îngrijire de zi şi pentru copiii din învăţământul gimnazial. Creşele şi centrele de îngrijire de zi pot fi organizate în incinte separate sau în aceeaşi incintă, în cadrul unor complexe de servicii. Din punct de vedere educaţional, creşele şi centrele de îngrijire de zi sunt organizate, pe cât posibil, astfel încât să faciliteze contactele între copii de vârste diferite", potrivit proiectului iniţiat de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES).

Aceste servicii se pot acorda şi la domiciliul persoanei acreditate sau la domiciliul copilului. Astfel, bona este persoana autorizată care desfăşoară la domiciliul propriu activităţi de îngrijire, creştere, educaţie şi învăţare a copiilor, în timp ce baby-sitter-ul este persoana care acordă îngrijire la domiciliul copilului, în baza unui contract încheiat între părinţi, baby-sitter şi o agenţie de baby-sitting autorizată.

Serviciile de îngrijire a copilului pe timpul zilei organizate la domiciliu bonei sunt servicii prestate pentru copii de toate vârstele, până la absolvirea clasei a IV-a primare, bonele din sistemul public fiind angajate ale autorităţilor administraţiei publice locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor. Indiferent dacă îşi desfăşoară activitatea în sistemul public sau privat, acestea beneficiază de formare şi asistenţă de specialitate din partea angajatorului.

Serviciile deschise organizate la nivelul comunităţii se adresează familiilor cu copii din comunitate şi viitorilor părinţi şi desfăşoară activităţi sub titulatura de "şcoala părinţilor", de prevederile legii beneficiind atât părinţii, cât şi alţi reprezentanţi legali ai copilului.

Înscrierea copiilor într-un serviciu de îngrijire a copilului pe timpul zilei se realizează pe tot parcursul anului, părinţii trebuind să depună cererea la compartimentul specializat al autorităţii administraţiei publice locale, responsabil cu coordonarea serviciilor de îngrijire a copilului pe timpul zilei.

Serviciile de îngrijire a copilului pot fi furnizate pe timpul nopţii şi la sfârşit de săptămână numai în cazuri bine întemeiate, legate de programul de lucru al părinţilor.

Documentul prevede şi că Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi cu Ministerul Sănătăţii Publice vor fi responsabile de elaborarea programei cadru la nivel naţional cu privire la activităţile desfăşurate în serviciile de îngrijire a copilului pe timpul zilei.

Aceste servicii vor fi finanţate de la bugetul local al municipiilor, oraşelor şi comunelor, de la bugetul de stat, din contribuţii lunare ale părinţilor sau din donaţii, sponsorizări sau alte surse legal constituite.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat în forma propusă de MMFES, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2009, iar Legea 263/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor, precum şi orice alte prevederi contrare, vor fi abrogate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici