Sindicaliştii de la Dacia anunţă proteste din cauza eliminării grupelor de muncă la unele secţii

Sindicaliştii de la Dacia au anunţat, vineri, că de săptămâna viitoare vor iniţia proteste, inclusiv grevă generală, nemulţumiţi că direcţiunea a eliminat din 1 noiembrie grupele de muncă la departamentele Caroserie şi Presaj şi la alte secţii ale societăţii, situaţie ce afectează 3.000 de salariaţi.

259 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii de la Dacia anunţă proteste din cauza eliminării grupelor de muncă la unele secţii

Sindicaliştii de la Dacia anunţă proteste din cauza eliminării grupelor de muncă la unele secţii (Imagine: Stefan Birlodeanu/Mediafax foto)

Potrivit vicepreşedintelui sindicatului Automobile Dacia, Ion Iordache, angajaţii respectivi sunt afectaţi deoarece la calcularea pensiei, la un an de activitate, aceştia câştigau trei luni de muncă şi astfel se puteau pensiona mai devreme.

"În momentul de faţă, la Dacia se întâmplă un lucru cu care sindicatul nu este de acord. Managementul începe să aplice noul Cod al muncii, care are măsuri draconice în timp. În primul rând, în momentul de faţă, sindicatul de la Dacia va iniţia acţiuni de protest împotriva managementului de la Dacia în legătură cu faptul că dintr-o trăsătură de condei directorul general a luat o măsură prin care a retras grupele de muncă la departamentele Caroserie şi Presaj, precum şi la alte departamente. Grupele de muncă sunt un rezultat al muncii lor, noxele şi condiţiile grele de muncă însemnând trei luni în plus la un an de muncă la pensie. Salariul nu este afectat în momentul de faţă, doar pensia, dar spun eu că urmează a fi afectat şi salariul", a declarat vicepreşedintele sindicalului Automobile Dacia, Ion Iordache.

Potrivit sursei citate, sindicaliştii sunt "extrem de nemulţumiţi" de managementul actual de la Dacia, iar sindicatul este în curs de consultare cu organizaţiile sindicale şi începând, cel mai probabil, de săptămâna viitoare, vor începe acţiunile de protest care vor urma şi în luna ianuarie.

"Vor fi afectaţi aproximativ 3.000 de muncitori, este foarte mult, şi chiar dacă era un singur salariat care pierde această grupă de muncă, în mod abuziv, era incorect, şi noi la fel am fi procedat. Conducerea, în momentul de faţă, nu spune nimic şi îşi argumentează decizia în baza noului Cod al Muncii, spunând că a făcut investiţii în noi condiţii de muncă, lucru neadevărat. Este un abuz din partea directorului general şi ca atare vreau să vă informez în premieră că lucrurile la Dacia nu sunt roz şi ne îngrijorează faptul că anul 2012 începe cu plecarea lui Sandero în Maroc. Salariaţii sunt cu toţii îngrijoraţi", a mai declarat Ion Iordache.

La ora transmiterii acestei ştiri, conducerea sindicatului Automobile Dacia se consultă cu organizaţiile sindicale din uzină pentru a fixa data de începere a acţiunilor de protest.

În incinta societăţii au apărut foi conţinând buletine informative ale situaţiei, în acestea fiind scris că "este nevoie de o nouă grevă" deoarece, potrivit sindicaliştilor, decizia încetării încadrării în condiţiile deosebite de muncă a activităţilor prestate de salariaţii din secţiile Presaj, Caroserie încalcă principiul bunei credinţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici