Sindicaliştii de la metrou ameninţă cu greva în noiembrie

Sindicaliştii de la metrou ameninţă cu greva în aproximativ o lună de zile, nemulţumiţi că administraţia refuză începerea negocierilor pentru un nou contract colectiv de muncă, în condiţiile în care cel vechi urmează să expire la 1 noiembrie, şi cer o majorare a salariilor cu aproximativ 26%.

126 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii de la metrou ameninţă cu greva în noiembrie

Sindicaliştii de la metrou ameninţă cu greva în noiembrie (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Uniunii Sindicale Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a înaintat adrese administraţiei încă din 25 august pentru începerea negocierilor unui nou contract colectiv, dar că administraţia a motivat că negocierile pot începe, însă nu şi cele legate de salarii, deoarece nu s-a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2009.

Sindicaliştii au declanşat conflictul colectiv de muncă şi susţin că, potrivit legii, între 2 şi 15 noiembrie, pot ajunge la grevă.

Rădoi a precizat că sindicaliştii solicită majorări de salariu cu 26% şi că nu sunt de acord cu prelungirea vechiului contract colectiv.

Potrivit liderului sindical, administraţia a informat sindicaliştii că în acest an s-a dublat numărul de călători cu metroul, s-a redus frecvenţa de circulaţie a trenurilor de la cinci la trei minute, s-au pus în ciruculaţia alte patru staţii, crescând productivitatea cu 33%.

Pe de altă parte, Ion Rădoi a susţinut că personalul existent este insuficient, fiind 4.320 de angajaţi, că şi că ar mai fi nevoie de aproximativ 500 de persoane, în condiţiile în care metroul transportă zilnic 650.000 de clători.

Salariile angajaţilor de la metrou sunt de 1.500 - 1600 de lei, la care se mai adaugă sporuri precum cel pentru condiţii grele de muncă sau cel de noapte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici