Sindicaliştii din Hunedoara cer sprijin de la Preşedinţie, Guvern, Parlament şi SRI pentru salvarea Termocentralei Mintia

Sindicaliştii din Hunedoara au lansat o scrisoare deschisă către Preşedinţie, Guvern, Parlament şi SRI prin intermediul căreia cer sprijin pentru salvarea Termocentralei Mintia, programată să fie oprită în 2024. Solicitare este şi să se discute în CSAT siguranţa sistemului energetic naţional.

740 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii din Hunedoara cer sprijin de la Preşedinţie, Guvern, Parlament şi SRI pentru salvarea Termocentralei Mintia

Sursa FOTO: Captură Wikipedia

Scrisoarea deschisă lansată de Sindicatul „Solidaritatea Hunedoara” este adresată Administraţiei Prezidenţiale, Senatului României, Camerei Deputaţilor, Guvernului României, Serviciului Român de Informaţii şi Direcţiei Judeţene de Informaţii Hunedoara. Sindicaliştii acuză Ministerul Energiei că duce „o politică de vulnerabilizare a Sistemului Energetic Naţional”.

„Considerăm că Ministerul Energiei încalcă prevederile art. 1 şi 3, lit. M, din legea 51/1991 şi duce o politică de vulnerabilizare a Sistemului Energetic Naţional prin renunţarea la capacităţile de producere a energiei pe bază de combustibil fosil, singurele capacităţi care pot opera indiferent de condiţiile climatice. Mai mult, constatăm că, în ultima perioadă de timp, România nu îşi poate asigura nici vara necesarul de electricitate, apelând constat la importuri tot mai mari (peste 1.000 MW) la energia electrică”, spun sindicaliştii în scrisoarea deschisă.

Potrivit acestora, pentru asigurarea programului de iarnă este nevoie de creşterea stocurilor de combustibil, cărbune şi gaze naturale, şi a rezervei de apă în lacurile de acumulare.

„Termocentrala de la Mintia se află sub semul întrebării la acest capitol, Ministerul Energiei încălcând, astfel, prevederile Legii 82/1992 care obligă la constituirea stocurilor de rezervă de stat, ştiut fiind faptul că pe lângă obligaţia asigurării energiei electrice, conform HG, peste 30% din cetăţenii municipiului Deva precum şi o serie de instituţii locale se încălzesc folosind agent termic de la această termocentrală. Mai mult, Ministerul Energiei nu ia în considerare recomandările Comisiei Europene care încurajează folosirea sistemelor de încălzire centralizată şi interzicerea centralelor de apartament pe gaze naturale, cunoscut fiind faptul că în cartierele cu blocuri debranşate de la sistemul centralizat a crescut mortalitatea de cancer de peste 4 ori, în special la tineri, din cauza acestor centrale de apartament”, spun sindicaliştii din cadrul „Solidaritatea Hunedoara” în scrisoarea deschisă.

Potrivit lor, termocentrala Mintia este una de mare capacitate, putând asigura peste 10% din producţia totală de energie electrică a României, acesta fiind, de altfel, singurul mare producător de energie electrică din zona de Vest a României.

„Sindicatul Solidaritatea Hunedoara a sesizat instituţiile statului la cel mai înalt nivel (...) cu privire la pericolul transformării României în importator de energie electrică, în special în regiunea de vest şi am cerut discutarea de urgenţă în cadrul CSAT a problemelor legate de siguranţa sistemului energetic naţional”, se mai arată în scrisoare.

Sindicaliştii spun că Termocentrala Mintia este programată să fie oprită în anul 2024.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici