Sindicatele nu renunţă la acţiunile de protest anunţate

Reprezentanţii sindicatelor au declarat, la finalul discuţiilor de duminică cu şeful statului, că îşi menţin calendarele de protest anunţate, eventuale decizii de renunţare putând fi luate după întâlnirea de marţi a structurii de criză.

81 afișări
Imaginea articolului Sindicatele nu renunţă la acţiunile de protest anunţate

Sindicatele nu renunţă la acţiunile de protest anunţate (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, a declarat că nu admite curba de sacrificiu invocată de preşedintele Traian Băsescu şi a anunţat că acţiunile de protest vor începe chiar de săptămâna viitoare.

"Voi stabili o întâlnire cu Colegiul Liderilor Sindicali pentru a stabili modalităţile concrete a acţiunilor. Nu admitem curba de sacrificiu, vom începe acţiuni de protest săptămâna viitoare", a declarat Cornea.

El a atenţionat că dacă lucrurile nu se vor schimba, va fi demarată şi greva generală, la sfârşitul anului şcolar.

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat că urmează să se consulte cu liderii de sindicat din teritoriu şi împreună să decidă dacă acceptă programul propus de preşedintele Traian Băsescu sau dacă încep acţiunile de protest.

Liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat că o decizie finală privind acţiunile de protest va fi luată după ce vor avea acces la întregul set de măsuri convenit cu FMI.

Costin a spus că ar trebui să primească în cursul zilei de luni toate datele şi cifrele convenite între Guvern şi FMI şi că în funcţie de acest lucru ar putea fi stabilite noi acţiuni de protest.

"Oricum noi rămânem în calendarul acţiunilor de protest stabilite deja, astfel că marţi Federaţia Agrostar va protesta şi rămân în picioare şi acţiunile anunţate pentru 19 mai", a declarat Costin.

Preşedintele BNS a mai spus că este nemulţumit de faptul că în întâlnirea de duminică nu a avut loc medierea pe care o ceruseră sindicatele, deoarece la discuţii nu a participat şi premierul Emil Boc.

"A fost un schimb de opinii între preşedintele Băsescu, care avea 90% din informaţiile din scrisoare şi noi, care avem informaţii ca şi voi (presa - n.r.), din spaţiul public", a declarat Costin.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus că aşteaptă să vadă care vor fi rezultatele întâlnirii de marţi pentru a decide dacă vor continua sau nu protestele.

Şi preşedintele Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a declarat că programul acţiunilor de protest anunţat rămâne neschimbat.

Preşedintele "Cartel Alfa" a arătat că în cadrul discuţiilor cu preşedintele Traian Băsescu s-a decis crearea unei structuri de criză din care să facă parte sindicatele, patronatele, reprezentanţi ai Guvernului şi ai partidelor politice, rolul structurii fiind de a analiza măsurile propuse pentru reducerea cheltuielilor bugetare, dar şi soluţiile alternative.

Hossu a precizat că, în acest sens, marţi, la ora 11.00, la Palatul Parlamentului ar urma să aibă loc o primă întâlnire a structurii de criză, pentru a vedea în ce măsură vor fi acceptate solicitările sindicatelor.

La întâlnirea de la Palatul Cotroceni, care a avut loc la cererea sindicaliştilor, după ce şeful statului a anunţat măsuri de reducere a pensiilor, a fondului de salarii şi a subvenţiilor, au participat liderii Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România - Frăţia, Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, Blocului Naţional Sindical, Confederaţiei Naţionale Sindicale Meridian, precum şi reprezentanţii federaţiilor din educaţie şi din administraţie publică.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi seară, după negocierile cu delegaţia FMI, că autorităţile române au ales soluţia reducerii fondului de salarii cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici