Sindicatele nu sunt de acord cu bugetul pe 2008 şi salariul minim propus de Guvern

Liderii celor cinci confederaţii sindicale vor hotărî, marţi, care sunt acţiunile de protest la care vor recurge, nefiind de acord cu bugetul de stat pe 2008 şi cu salariul minim propus de Guvern.

3 afișări
Imaginea articolului Sindicatele nu sunt de acord cu bugetul pe 2008 şi salariul minim propus de Guvern

Sindicatele nu sunt de acord cu bugetul pe 2008 şi salariul minim propus de Guvern

Totodată, liderii confederali intenţionează să se întâlnească şi cu reprezentanţii partidelor politice parlamentare pentru a le cere să modifice structura bugetului.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că în această săptămână membrii confederaţiei urmează să se întâlnească cu toate partidele politice parlamentare care susţin modelul social european.

Sindicaliştii Cartel Alfa atenţionează clasa politică asupra faptului că proiectul Legii bugetului de stat pe 2008 şi propunerea privind salariul minim pe economie nu vor permite României să se integreze în Uniunea Europeană şi să realizeze munca decentă pentru toţi cetăţenii. "În apărarea interesului lucrătorilor, Cartel Alfa este pregătită să îşi mobilizeze toate forţele pentru organizarea unor ample acţiuni de protest, atât la nivel teritorial, cât şi în Capitală, în cazul în care Guvernul nu va modifica structura bugetului social", a afirmat liderul sindical.

"Prin reducerile succesive ale contribuţiilor sociale propuse de Guvern s-a dat peste cap raportul european, firesc de contribuţie - o treime angajat, două treimi angajator. Guvernul propune reducerea cu 1,8 puncte procentuale a contribuţiei angajatorului la fondul de pensii al salariatului, iar în acelaşi timp pilonul II de pensii (pensii administrate privat) implică, la rândul său, reducerea pensiei de stat proporţional cu contribuţia, adică cu 24,5 la sută. Experienţa statelor vest europene arată că pilonul II de pensii aduce în plus la pensia lucrătorului numai 15 -18 la sută, deci veniturile pentru viitorii pensionari (cumulând pilonul I şi pilonul II de pensii) vor fi, în realitate, mai mici cu 6,5 - 9,5 puncte procentuale faţă de pensiile asigurate astăzi doar de pilonul I", a explicat Hossu.

De asemenea, este aproape anihilat Fondul pentru accidente de muncă şi boli profesionale prin reducerea contribuţiilor de la 0,5 la sută la 0,04 procente, fapt care "va arunca pe umerii angajatului" întreaga responsabilitate financiară pe care o implică un accident de muncă.

Sindicaliştii Cartel Alfa se arată indignaţi şi de propunerea Guvernului privind salariul minim pe economie. Acesta oferă, doar 500 de lei, deşi în 2005 se angajase în faţa Parlamentului că va stabili, pentru 2008, un nivel al salariului minim de 654 de lei (adică 40 la sută din salariul mediu pe economie).

Membrii Cartel Alfa sunt de părere că, în forma în care a fost propus, proiectul de buget pe 2008 va fundamenta o politică profund antisocială cu efecte dramatice pe termen mediu şi lung, iar menţinerea salariului minim pe economie la valoarea propusă de Guvern va spori numărul persoanelor aflate sub pragul de sărăcie din România şi va determina o creştere şi mai accentuată a migraţiei forţei de muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici