Slujbă emoţionantă a Papei Francisc în Bahrain: Este un miracol

Papa Francisc a oficiat sâmbătă o slujbă pentru mii de catolici din Bahrain, emoţionând membrii micii comunităţi catolice străine din tot Golful şi îndemnându-i să dea dovadă de bunătate faţă de gazdele lor, chiar dacă se simt uneori maltrataţi. „Este un miracol”, a spus o filipineză.

2852 afișări
Imaginea articolului Slujbă emoţionantă a Papei Francisc în Bahrain: Este un miracol

Mulţimea de aproximativ 30.000 de persoane care a umplut Stadionul Naţional din Bahrain a fost a doua cea mai mare adunare pentru o slujbă papală în Peninsula Arabică, după una care a atras peste 100.000 de persoane în Emiratele Arabe Unite în 2019, relatează Reuters.

„Este un miracol”, a declarat Mary Grace Fortes, o filipineză în vârstă de 36 de ani, care lucrează la recepţia unui hotel din Bahrain. „Atât de important pentru noi”.

La fel ca multe femei filipineze care lucrează în afara ţării lor, Fortes este căsătorită şi trimite bani acasă pentru a ajuta la întreţinerea familiei sale, inclusiv a soţului şi a fiului ei de 16 ani.

Sute de lucrători străini catolici au fost aduşi cu autobuzul pe autostrada King Fahd Causeway de 25 de kilometri care leagă Bahrainul de Arabia Saudită, unde nu există biserici şi unde catolicii nu se pot închina în mod deschis.

„Bahrainienii au aranjat totul perfect pentru noi”, a declarat Jos Chazoor, 53 de ani, care este din Kerala, India, şi lucrează ca manager pentru o companie de echipamente medicale din Arabia Saudită.

Mama lui Chazoor, în vârstă de 75 de ani, a fost prea copleşită de emoţie când a răspuns la întrebările unui reporter chiar înainte ca papa să ajungă pe stadionul plin de oameni, întâmpinat cu entuziasm de credincioşi care fluturau steaguri galbene şi albe ale Vaticanului.

„Este prea emoţionată ca să vorbească”, a spus Chazoor, care trecea cu maşina împreună cu mama sa pe şoseaua de legătură din Arabia Saudită pentru a participa la slujbă într-una dintre cele două biserici din Bahrain, care asigură îngrijirea pastorală pentru cei aproximativ 160.000 de catolici din Bahrain.

În omilia sa, Francisc a părut să laude politica relativ deschisă a Bahrainului faţă de non-musulmani.

„Acest pământ este chiar o imagine vie a coexistenţei în diversitate şi, de fapt, o imagine a lumii noastre, marcată din ce în ce mai mult de migraţia constantă a popoarelor şi de un pluralism de idei, obiceiuri şi tradiţii”, a spus el.

Muncitorii străini, mulţi dintre ei din Asia, reprezintă coloana vertebrală a economiilor din Golf, lucrând în sectoare precum construcţiile, industria hotelieră, transporturile şi sectorul petrolier şi al gazelor.

Organizaţia Internaţională a Muncii afirmă că lucrătorii migranţi din Golf se confruntă de mult timp cu probleme precum exploatarea de către agenţiile de recrutare şi angajatori, condiţii de muncă precare, acces limitat la justiţie şi libertate de asociere limitată sau inexistentă.

Francisc i-a îndemnat pe ascultătorii săi să fie buni chiar şi cu acei nativi din zona Golfului care nu îi tratează bine, spunând că acest lucru este esenţial pentru mesajul Evangheliei de a-ţi iubi duşmanii.

El a spus că ar trebui să fie mereu „perseverenţi în bine chiar şi atunci când ni se face rău, rupând spirala răzbunării, dezarmând violenţa, demilitarizând inima”.

În timp ce Francisc a fost condus pe un papamobil deschis prin mulţime pe terenul stadionului, chiar înainte de începerea slujbei, un vorbitor de pe platforma altarului a strigat „Dumnezeu să-l binecuvânteze pe papă, Dumnezeu să binecuvânteze familia regală”.

Un purtător de cuvânt al guvernului din Bahrain a declarat că 111 naţionalităţi au participat la slujbă în statul insular, unde străinii reprezintă aproximativ jumătate din populaţia de aproximativ 1,5 milioane de locuitori a Bahrainului.

Rugăciunile credincioşilor din timpul slujbei au fost citite în limbile vorbite de lucrătorii străini, inclusiv tagalog, swahili, malayalam, tamil şi konkani.

La slujbă a participat unul dintre fiii regelui Hamad bin Isa Al Khalifa şi mai mulţi miniştri ai guvernului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici