Smartphone-urile şi televizoarele provoacă probleme de dezvoltare copiilor prea mici

Permiterea utilizării dispozitivelor electronice înainte de vârsta de 18 luni poate provoca dificultăţi de învăţare, dar dacă sunt utilizate în mod corect, telefoanele mobile şi tabletele pot ajuta.

1574 afișări
Imaginea articolului Smartphone-urile şi televizoarele provoacă probleme de dezvoltare copiilor prea mici

Smartphone-urile şi televizoarele provoacă probleme de dezvoltare copiilor prea mici

Alarma fusese trasă în martie de către un institut care prezentase cifre înspăimântătoare: 22% dintre nou-născuţii cu vârsta cuprinsă între 2-5 luni sunt deja în faţa ecranelor (TV, computer, telefon mobil şi tabletă), iar procentul creşte până la 58% pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 15 luni.

Potrivit unui studiu recent al Universităţii Tohoku din Sendai şi al Şcolii de Medicină a Universităţii Hamamatsu – ambele din Japonia – acest obicei poate prezenta pericole serioase pentru dezvoltarea abilităţilor de învăţare ale copiilor.

De fapt, cercetătorii au observat că prea mult timp pe ecran poate duce la întârzieri de dezvoltare care apar la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 4 ani, în special în domeniile abilităţilor de comunicare şi de rezolvare a problemelor. În cele mai grave cazuri, pot apărea şi probleme de abilităţi motrice şi relaţionale.

Cercetătorii nu vor să demonizeze folosirea dispozitivelor electronice, care acum fac parte din societate, dar clarifică faptul că abuzul poate avea consecinţe importante.

Este necesar să-i învăţăm pe copii să se apropie de aceste aparate, dar în primul rând cercetătorii pun o condiţie fundamentală: înainte de vârsta de 18 luni, contactul cu televizorul, telefoanele, PC-urile şi tabletele trebuie să fie foarte limitate.

Apoi, studiul mai arată că, de la 18 luni până la 4 ani, copiii pot urmări programe educaţionale de calitate la televizor sau pot începe să-şi folosească telefoanele mobile într-un timp foarte limitat (unele ghiduri indică aproximativ o oră pe zi) şi însoţiţi de un părinte, deoarece acest lucru poate îmbunătăţi unele abilităţi de învăţare, în special abilităţile lingvistice.

Avertizarea studiului se adresează, aşadar, celor care lasă copiii sub 18 luni să folosească dispozitive electronice şi celor - între 18 şi 4 ani - care lasă copiii să petreacă prea mult timp. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
studiu,
tablete,
tv

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici