Sorina Pintea vrea ca România să semneze un acord cu Italia pentru transplantul de organe

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, luni, la Craiova, că se va discuta şi cu Italia pentru semnarea unui acord pentru transplantul de organe, după cele încheiate de România cu Ungaria şi cu Republica Moldova.

376 afișări
Imaginea articolului Sorina Pintea vrea ca România să semneze un acord cu Italia pentru transplantul de organe

Sorina Pintea vrea ca România să semneze un acord cu Italia pentru transplantul de organe

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, luni, la Craiova, la finalul unei vizite făcute la Spitalul Judeţean, că acordurile prevăd schimbul de organe pentru transplant între ţările semnatare.

„Acordul pentru transplant cu Republica Moldova deja a intrat în vigoare. În mod normal prevede schimb de organe între cele două ţări, astfel încât atunci când un organ recoltat nu este compatbil pe teritoriul României cu nici un pacient, el va putea fi oferit pacienţilor din Republica Moldova şi viceversa. Eu spun că este un lucru foarte bun pentru că începem să ne adunăm. Aşa cum Eurotransplantul este o entitate, este un ONG, aşa încercăm şi noi să avem acorduri de colaborare cu ţările din jur. Am semnat cu Ungaria, am semnat cu Moldova, urmează să discutăm cu Italia", a spus ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Deocamdată între România şi Republica Moldova nu a fost făcut niciun schimb de organe.

„Abia am semnat acum acordul care a intrat în vigoare. Mai este un aspect care este cuprins în acest acord. În momentul în care un paceint din România are nevoie de un transplant de rinichi, de ficat pentru că sunt accidente, atunci vom putea apela la cei din Republica Moldova pentru această rezervă dacă vom avea nevoie. Şi dânşii la fel", a mai spus Sorina Pintea.

Ministul Sănătţii a subliniat, de asemenea, că la Craiova, deşi este spital clinic universitar, nu s-a făcut nicio relevare de organe.

„Este un spital clinic universitar. Sunt pacienţi în moarte cerebrală care ar putea salva vieţile altor pacienţi. Eu nu cred că familiile celor de aici n-ar fi de acord. Nu s-a făcut nici unul. Nici o prelevare", a spus Sorina Pintea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici