Soţia laureatului Nobel pentru pace Ales Bialiatski speră că vestea va ajunge la el în închisoare

Soţia laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Ales Bialiatski, a declarat vineri că este posibil ca acesta să nici nu ştie de vestea pe care a încercat să i-o transmită printr-o telegramă trimisă într-o închisoare din Belarus, scrie Reuters.

801 afișări
Imaginea articolului Soţia laureatului Nobel pentru pace Ales Bialiatski speră că vestea va ajunge la el în închisoare

Natallia Pinchuk a declarat pentru Reuters că nu şi-a văzut soţul, un important activist pentru drepturile omului, de când a fost arestat anul trecut. El este doar a patra persoană care primeşte Premiul Nobel pentru Pace în timp ce se află în detenţie.

"Este o veste plăcută şi foarte neaşteptată. Nu a existat absolut nimic care să sugereze că acest lucru s-ar putea întâmpla", a declarat ea într-un interviu telefonic. "I-am trimis o telegramă astăzi, cred că nu am fost singura. Poate că îi vor da aceste telegrame şi el va primi informaţiile şi va afla despre asta, aşa sper."

Mass-media de stat din Belarus nu a făcut nicio menţiune despre premiu. Liderul Alexander Lukaşenko, un aliat al liderului rus Vladimir Putin, a întemniţat sau a trimis în exil toate figurile importante ale opoziţiei, în cadrul unei represiuni care a urmat alegerilor din 2020, pe care aceştia l-au acuzat că le-a furat.

Bialiatski a ales să rămână în timp ce alţii au fugit. "El cunoştea toate riscurile, era foarte conştient. I s-a sugerat că ar trebui să plece. Colegii săi au fost arestaţi. Iar el a spus că, din principiu, era responsabil pentru ei şi că nu putea pleca având în vedere această situaţie gravă", a declarat Pinchuk. "Cum putea să plece când ei erau închişi?".

Bialiatski, în vârstă de 60 de ani, a fost în cele din urmă reţinut în iulie anul trecut, în baza a ceea ce opoziţia numeşte acuzaţii inventate, inclusiv de evaziune fiscală. El se află în închisoare în aşteptarea procesului, riscând până la 12 ani de închisoare dacă va fi condamnat.

Pinchuk a declarat că nu ştie cum suportă. "Mi-e greu să spun, pentru că nu scrie despre asta în scrisorile sale, cred că nu vrea să mă supere şi nu vrea să vorbească despre asta. În orice caz, el spune întotdeauna că este bine. Este greu de spus ce se ascunde în spatele acelui 'bine'", a spus ea.

Pinchuk a spus că nu era acasă când a apărut vestea şi a pierdut o serie de apeluri telefonice şi mesaje până când un prieten a reuşit în cele din urmă să dea de ea.

"Apoi am văzut aceste apeluri pierdute şi mesaje text, dar soarele se reflecta pe ecran, iar eu nu aveam ochelarii şi nu am putut citi nimic. Pe drum am început să răspund la apeluri, dar era foarte greu de auzit din cauza zgomotului din maşină."

Liderul opoziţiei din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a cerut eliberarea lui Bialiatski şi a altor prizonieri politici.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici