Statul achiziţionează trei nave pentru Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare

Achiziţia şi modernizarea de nave pentru ARSVOM şi pentru AFDJ Galaţi au fost aprobate în şedinţa de guvern de joi, respectiv achiziţia unei nave specializată de depoluare şi a două nave specializare căutare şi salvare, dar şi retehnologizarea remorcherelor maritime Hercules şi Perseus.

327 afișări
Imaginea articolului Statul achiziţionează trei nave pentru Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare

Statul achiziţionează trei nave pentru Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Executivul a adoptat două hotărâri prin care aprobă notele de fundamentare pentru achiziţionarea a trei nave pentru Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare: o navă specializată de depoluare şi două nave specializare SAR (search and rescue – căutare şi salvare), toate acestea fiind construcţii noi.

”Nava specializată de depoluare va fi o construcţie monocorp, autopropulsată, destinată pentru limitarea zonei poluate prin desfăşurarea de baraje antipoluare, colectarea reziduurilor petroliere de la suprafaţa apei, împrăştiere de dispersanţi, opţional, stins incendiu, remorcaj, transport de echipamente pe punte, asistenţă la lucrări offshore, colectare reziduuri solide, precum şi navă suport pentru scafandri. Prin achiziţia unei nave specializate de depoluare, construcţie nouă, vor fi aduse la îndeplinire obligaţiile statului care derivă din acorduri şi convenţii internaţionale, referitoare la pregătirea, intervenţia şi cooperarea în caz de poluare a mediului marin”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Valoarea investiţiei pentru construcţia navei specializate de depoluare este de 41,346 milioane lei, iar durata de realizare, de 15 luni.

Potrivit sursei citate, cele două nave specializate SAR vor fi construcţii monocorp, autopropulsate, pentru navigaţia maritimă la o distanţă de până la 250 de mile marine faţă de locurile de adăpost şi vor fi proiectate, echipate şi certificate în concordanţă cu regulile speciale ale unei societăţi de clasificare membră IACS (Asociaţia Internaţională a Societăţilor de Clasificare).

”Achiziţia celor două nave specializate SAR va ajuta statul român să-şi îndeplinească obligaţiile care-i derivă din Convenţia Internaţională din 1979 pentru căutarea şi salvarea vieţii omeneşti pe mare la care România a aderat prin Ordonanţa Guvernului nr. 115/1998. Valoarea totală a investiţiei pentru construcţia celor două nave SAR este de 50,6 milioane lei, cu durata de realizare de 12 luni”, se mai menţionează în comunicat.

De asemenea, Executivul a aprobat notele de fundamentare pentru modernizarea şi retehnologizarea remorcherelor maritime Hercules şi Perseus.

”Remorcherul maritim multifuncţional cu clasă de gheaţă Hercules, aflat în dotarea Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, a fost construit în perioada 1986-1988 şi a fost utilizat la activităţile specifice de căutare şi salvare a vieţii omeneşti pe mare, salvare şi remorcare a navelor maritime aflate în pericol şi operaţiuni de depoluare şi a fost solicitat de-a lungul timpului să efectueze şi operaţiuni de spargere a gheţii pe sectorul maritim al Dunării. Deoarece remorcherul Hercules era depăşit tehnologic şi nu mai corespundea din punct de vedere tehnic, pentru a-şi obţine certificatele de navigaţie şi a-şi relua rolul în condiţii minime de siguranţă era necesară retehnologizarea şi modernizarea”, se mai menţionează în comunicat.

Aceste lucrări au demarat în anul 2013, valoarea estimată a investiţiei fiind de 36,5 milioane lei. La nivelul lunii decembrie 2016 serviciile de modernizare şi retehnologizare, din contractul iniţial, erau executate 95%. Pe parcursul procesului de modernizare a apărut necesitatea suplimentării volumului de lucrări, astfel încât valoarea totală a investiţiei ajunge la 47,417 milioane lei. Durata restului de execuţie a investiţiei este de 16 luni.

Remorcherul maritim multifuncţional cu clasă de gheaţă Perseus -6.600 CP se află în dotarea Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi.

Remorcherul perseus a fost construit în anul 1989 la Şantierul Naval Brăila şi se impunea modernizarea şi retehnologizarea lui. Investiţia are o valoare de 44,86 milioane lei şi o durată de 36 de luni.

Finanţarea tuturor acestor proiecte de investiţii se realizează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici