Strategia de dezvoltare a serviciului public de salubrizare din Capitală, respinsă de Consiliului General al Municipiului Bucureşti

Strategia de dezvoltare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare al Capitalei, care stă la baza organizării acestuia şi care prevede sancţiuni de până la 4.000 de lei, a fost respinsă în şedinţa de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

251 afișări
Imaginea articolului Strategia de dezvoltare a serviciului public de salubrizare din Capitală, respinsă de Consiliului General al Municipiului Bucureşti

Strategia de dezvoltare a serviciului public de salubrizare din Capitală, respinsă de Consiliului General al Municipiului Bucureşti (Imagine: Vava Marius Ionuţ/Mediafax Foto)

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea strategiei nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Conform proiectului, Strategia de dezvoltare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare - activităţi de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare a Municipiului Bucureşti stă la baza organizării unui serviciu public de salubrizare.

Obiectivele generale urmărite prin strategie sunt îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor, susţinerea dezvoltării economico-sociale a Capitalei şi respectarea cerinţelor din legislaţia privind protecţia mediului referitoare la salubrizarea localităţilor.

"În Bucureşti, este generată cea mai mare cantitate de deşeuri municipale, factor favorizant dezvoltării vectorilor (şobolani, gândaci). Starea insalubră a unor zone, existenţa animalelor domestice, existenţa clădirilor abandonate sau părăsite, existenţa terenurilor virane pe care sunt depozitate deşeuri, existenţa oamenilor fără adăpost care trăiesc în canale de la care rezultă restur alimentare, constituie focare de infecţie de dezvoltare a şobolanilor care migrază în zonele învecinate", s-a arătat în proiect.

Deşi au fost luate măsuri, autorităţile spune că este necesar un "plan unitar, integrat de igienizare".

Proiectul de hotărâre prevede sancţiuni între 2.000 şi 4.000 de lei pentru administratorii, deţinătorii sau proprietarii lacurilor care nu vor lua măsuri pentru salubrizarea şi îndepărtarea vegetaţiei spontane de pe malurile lacurilor, dar şi pentru cei care deţin un teren sau un spaţiu verde de utilitate publică şi nu se ocupă de salubrizare şi de efectuarea tratamentelor pentru combaterea căpuşelor.

Pentru primăriile de sector sunt prevăzute amenzi între 200 şi 1.000 de lei, dacă reprezentanţii acestora nu iau măsuri împotriva persoanelor care depozitează necontrolat deşeuri.

De asemenea, efectuarea de prestaţii cu agenţi neautorizaţi va putea fi sancţionată cu sume între 150 şi 250 de lei - pentru persoanele fizice, 250-500 de lei - pentru asociaţii de locatari/proprietari şi între 500 şi 1.000 de lei - pentru agenţi economici, conform aceluiaşi proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici