STS: Infrastructura de comunicaţii la alegeri, doar la dispoziţia autorităţilor, nu şi a partidelor

STS precizează că infrastructura de comunicaţii şi informatică a fost pusă doar la dispoziţia autorităţilor care s-au ocupat de organizarea şi desfăşurarea proceselor electorale, din 2007 şi inclusiv pentru alegerile prezidenţiale din 6 decembrie, partidele politice neavând acces la acest sistem.

67 afișări
Imaginea articolului STS: Infrastructura de comunicaţii la alegeri, doar la dispoziţia autorităţilor, nu şi a partidelor

STS: Infrastructura de comunicaţii la alegeri, doar la dispoziţia autorităţilor, nu şi a partidelor

"Infrastructura de comunicaţii şi informatică construită de STS pentru procesele electorale a fost pusă numai la dispoziţia autorităţilor abilitate de lege în organizarea şi desfăşurarea proceselor electorale din 2007, inclusiv pentru cel din 6 decembrie 2009. La acest sistem nu au avut acces partidele politice", se arată într-un comunicat de marţi al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a făcut aceste precizări în urma unor afirmaţii făcute de reprezentanţii unor partide potrivit cărora STS a permis PDL să aibă acces la infrastructura Serviciului şi să poată astfel număra mai repede voturile din turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit STS, aceste afirmaţii sunt "neadevărate, nefondate şi sunt de natură a constitui un atac grav la adresa instituţiei".

Serviciul arată că terminalele pe care le-au utilizat preşedinţii secţiilor de votare sunt cele din reţelele comerciale ale operatorilor mobili.

"Lista acestor terminale a fost accesibilă tuturor persoanelor care au făcut parte din Birourile electorale, inclusiv persoanelor din partidele politice care au făcut parte din comisiile electorale", a adăugat STS.

Totodată, STS susţine că afirmaţiile potrivit cărora Serviciul ar fi ajutat la trimiterea unor SMS-uri pentru a îndemna la vot pentru o anumită persoană sunt, de asemenea, neadevărate.

Serviciul menţionează că, fiind terminale comerciale, mesajele puteau fi primite şi de la alte surse, cum ar fi terminale mobile sau servere de SMS, "inclusiv în scop provocator sau în cel al constituirii unor aşa-zise probe care, ulterior, să fie invocate în diverse acţiuni de reclamare a alegerilor".

Potrivit STS, din verificările făcute de Serviciu rezultă că astfel de mesaje au fost trimise de pe telefoane cu cartele preplătite.

"Respingem orice acuzaţie venită de la orice persoană fizică sau organizaţie la adresa Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi a comportamentului angajaţilor săi. Facem apel către presa, persoane fizice sau juridice şi către toate partidele şi formaţiunile politice să se abţină de la lansarea de astfel de acuzaţii la adresa instituţiei, în caz contrar rezervându-ne dreptul de a acţiona în justiţie", se arată în finalul comunicatului STS.

Liderul democrat-liberal, Emil Boc, a declarat, marţi, că numărătoarea paralelă efectuată de către PDL s-a bazat pe rezultatele comunicate de către reprezentanţii partidului în secţiile de votare şi procesul-verbal semnat de toate partidele politice, fără soluţii informatice ale instituţiilor statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici