Studiu: Creşterea nivelului mării va provoca o „migraţie internă catastrofală”

Publicat: 20 05. 2025, 15:46

Acest scenariu ar putea avea loc chiar dacă nivelul mediu de încălzire din ultimul deceniu, de 1,2°C, va continua şi în viitor.

Din cauza crizei climatice, topirea gheţii din uriaşele calote glaciare din Groenlanda şi Antarctica s-a cvadruplat din anii 1990 şi este, în prezent, principalul motor al creşterii nivelului mării.

Obiectivul internaţional de a menţine creşterea temperaturii globale sub 1,5°C este deja aproape imposibil de atins, spun oamenii de ştiinţă. Cu toate acestea, noul studiu a arătat că, chiar dacă emisiile de combustibili fosili ar fi reduse rapid pentru atingerea acestui obiectiv, nivelul mării ar creşte cu 1 centimetru pe an până la sfârşitul secolului, mai repede decât viteza cu care naţiunile ar putea construi sisteme de apărare a coastelor.

Topirea straturilor de gheaţă din calotele din Groenlanda şi Antarctica de Vest ar duce la o creştere a nivelului mării de 12 metri, ceea ce ar fi „cu adevărat îngrozitor”, potrivit cercetătorilor.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au subliniat că fiecare fracţiune de grad de încălzire globală evitată prin acţiuni climatice este importantă, deoarece încetineşte creşterea nivelului mării şi oferă mai mult timp pentru pregătire, reducând astfel suferinţa umană.

Creşterea nivelului mării este cea mai gravă consecinţă pe termen lung a crizei climatice, iar studiile din ultimii ani au arătat că aceasta se produce mult mai rapid decât s-a estimat anterior.