Studiu Eurostat: 1 din 3 români este expus riscului de sărăcie. Alte două ţări-destinaţii pentru români, în top

  • În 2023, 94,6 milioane de persoane din UE, reprezentând 21% din populaţie, erau expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială.
  • Cifra a scăzut uşor în comparaţie cu anul 2022, când 95,3 milioane de persoane, reprezentând 22 % din populaţia UE, se aflau în această situaţie.
  • România se află pe primul loc în UE privind riscul de excluziune socială.
Urmărește
216 afișări
Imaginea articolului Studiu Eurostat: 1 din 3 români este expus riscului de sărăcie. Alte două ţări-destinaţii pentru români, în top

Studiu Eurostat: 1 din 3 români este expus riscului de sărăcie. Alte două ţări-destinaţii pentru români, în top

Potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat, în 2023, 94,6 milioane de persoane din UE erau expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială. Cifra este pe un trend uşor descendent în comparaţie cu anul 2022, atunci când 95,3 milioane de persoane se aflau în această situaţie.

Studiul a fost realizat în rândul persoanelor care trăiesc în gospodării cu cel puţin unul din următoarele trei riscuri: risc de sărăcie, deprivare materială şi socială severă şi/sau care trăiesc în locuinţe cu intensitate foarte redusă a muncii.

România, în topul riscului de sărăcie

Media UE se situează la 21,4% din totalul populaţiei blocului comunitar, iar România se află pe primul loc în Uniunea Europeană privind riscul de exluziune socială sau de sărăcie, unde 32% din populaţie se află în această situaţie. Ţara noastră este urmată de Bulgaria (30%), Spania (27%) şi Grecia (26%).

La polul opus, ţările care au printre cele mai mici rate ale riscului de excluziune socială sunt Cehia (12%), Slovenia (14%), Finlanda şi Polonia, ambele cu 16% din populaţie.

Tinerii şi copiii se află, de asemenea, pe primul loc în UE privind riscul de sărăcie sau excluziune sociale. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în anul 2021, 41,5% dintre copiii şi tinerii români din grupa de vârstă 0-17 ani se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială, România înregistrând cea mai ridicată rată dintre ţările UE, urmată, la distanţă, de Spania (33,4%).

Potrivit unei statistici realizate de INS la sfârşitul anunlui 2023, 1 din 5 români a fost afectat de sărăcie în anul 2022.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici