Studiu: Facebook ar putea fi de fapt benefic pentru sănătatea mintală

Un nou studiu ştiinţific contestă rapoartele negative legate de utilizarea reţelelor de socializare şi constată că acestea ar putea fi benefice pentru sănătatea mintală, relatează Sky News.

531 afișări
Imaginea articolului Studiu: Facebook ar putea fi de fapt benefic pentru sănătatea mintală

Sursa foto; Hepta/Mediafax Foto

Studiul a analizat date de la aproape un milion de persoane din 72 de ţări, pe parcursul a 12 ani. Acesta arată că dovezile privind daunele asociate cu social media sunt adesea mai mult speculative decât concludente.

Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au descoperit că nu există dovezi care să sugereze că utilizarea Facebook este dăunătoare pentru starea de bine.

Acest studiu a fost realizat în urma analizei datelor provenite de la aproape un milion de persoane din 72 de ţări pe parcursul a 12 ani, cel mai mare studiu de acest gen, pentru a înţelege mai bine impactul Facebook asupra bunăstării.

Profesorul Andrew Przybylski, care a co-conducător al cercetării publicate în revista Royal Society Open Science, a declarat: „Am examinat cu atenţie cele mai bune date disponibile şi am constatat că acestea nu susţin ideea că apartenenţa la Facebook este legată de rău. Dimpotrivă, dimpotrivă. De fapt, analiza noastră indică faptul că Facebook este posibil să fie legat de o stare pozitivă”.

Cercetarea a analizat datele Facebook din 2008 până în 2019, mergând înapoi până la momentul în care platforma era la începuturile sale.

Rezultatele au arătat că asocierea dintre utilizarea Facebook şi starea de bine a fost uşor mai pozitivă pentru bărbaţi, precum şi pentru persoanele mai tinere.

Scriind în lucrarea de cercetare, autorii au spus: „Deşi rapoartele privind rezultatele psihologice negative asociate cu social media sunt frecvente în scrierile academice şi populare, dovezile privind daunele sunt, în general, mai mult speculative decât concludente”.

Comentând studiul, Peter Etchells, profesor de psihologie şi comunicare ştiinţifică la Bath Spa University, a declarat: „Nu sunt sigur că acest lucru este prea puţin probabil: După părerea mea, valoarea acestui studiu constă în dovada de principiu. El demonstrează că este posibil să se valorifice datele din industrie pentru a aborda întrebări semnificative despre modul în care tehnologia digitală interacţionează cu sănătatea noastră mintală”.

Dar a adăugat că au existat unele avertismente asociate cu rezultatele, pe care autorii studiului le-au abordat.

El a spus: „Acesta este un studiu descriptiv şi, ca atare, nu ne poate spune nimic despre cauzalitate. Adică, nu ştim cum, dacă sau în ce măsură schimbările în adoptarea Facebook determină schimbări în bunăstarea mentală. Starea de bine este un fenomen complex şi, chiar şi în contextul utilizării social media, trebuie să avem grijă să tragem concluzii ferme analizând modul în care oamenii folosesc o singură platformă, cum ar fi Facebook”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici