Studiu: Influenţa activităţii sportive asupra apetitului sexual

  • Specialiştii au răspuns la întrebarea: are sportul impact asupra activităţii sexuale?
  • Datele din studiul lor arată că există o legătură între prea mult exerciţiu şi prea puţin sex.
  • Au fost identificate posibile cauze şi s-au oferit explicaţii şi remedii de urmat.
896 afișări
Imaginea articolului Studiu: Influenţa activităţii sportive asupra apetitului sexual

Specialiştii vorbesc despre raportul ”prea mult sport-prea puţin sex”

Cauzele scăderii apetitului sexual sunt multe şi depind de tipuri diferite de tulburări fizice, hormonale sau psihologice. Atât la bărbaţi, cât şi la femei, scăderea dorinţei sexuale poate duce la o imposibilitate obiectivă de a avea relaţii sexuale cu partenerul. Pentru el poate duce la disfuncţie erectilă, pentru ea - la frigiditate.

Conform ştiinţei, există momentul potrivit pentru orice: antrenament, cafea şi sex.

În orice caz, nu este o problemă de netrecut. În majoritatea cazurilor. poate fi depăşită astenia sexuală şi trebuie să luăm în considerare şi faptul că poate fi legată şi de schimbări de vârstă, de natură fizică sau de mediu.

Unele studii au demonstrate că până şi sportul poate afecta pofta sexuală, mai ales atunci când se exagerează şi se intră în faza de suprasolicitare, adică de antrenament excesiv.

Astenia sexuală poate fi o consecinţă sau un simptom al diferitelor tipuri de boli, cum ar fi diabetul, hipertensiunea, bolile cardiace, boala Parkinson, scleroza multiplă, leziunile neurologice, problemele tiroidiene (hipotiroidismul, hipertiroidia), dezechilibrele hormonale, în special scăderea testosteronului, deci producţie slabă de hormoni de către glandele sexuale. Sau poate fi legată de boli genetice.

A fi supraponderal sau anorexic poate provoca, de asemenea, o scădere a dorinţei sau chiar o lipsă totală de interes faţă de sex. Prin urmare, există multe origini organice ale tulburării care pot apărea atât la bărbaţi, cât şi la femei.

Pentru ambele sexe, pot exista şi cauze legate de consumul de medicamente sau substanţe precum somnifere, antidepresive, medicamente împotriva hipertensiunii. Abuzul de alcool, fumatul şi în special drogurile pot provoca, de asemenea, o scădere a dorinţei sexuale. Vârsta are un cuvânt de spus. În special în jurul vârstei de 50 de ani, când vine menopauza pentru femei şi andropauza pentru bărbaţi, fără ca asta să se întâmple la toată lumea.

Există persoane care chiar şi în acea fază a vieţii reuşesc să aibă o viaţă sexuală satisfăcătoare. Astenia sexuală este lipsa de forţă şi de dorinţa de a avea o relaţie sexuală completă. Printre cele mai frecvente cauze există, fără îndoială, probleme psihologice şi relaţionale. Prin urmare, pot afecta tulburări precum stresul, cauzate de griji la locul de muncă sau în viaţa privată, şi probleme strict legate de viaţa unui cuplu şi de relaţia pe care o avem cu partenerul.

Această tulburare prezintă un sentiment de oboseală fizică şi mentală şi o lipsă totală de interes faţă de sex. La bărbaţi duce la dificultatea de a avea sau menţine o erecţie şi la femei la uscăciunea membranelor mucoase şi absenţa plăcerii în timpul actului sexual.

Toate aceste informaţii există într-un studiu, publicat în iulie 2017, care arată că antrenamentul excesiv poate agrava viaţa sexuală a unui individ, în special la bărbaţi.

De fapt, studiul a fost realizat pe aproximativ o mie de bărbaţi, toţi sportivi, dar la diferite niveluri. De fapt, cei implicaţi i-au inclus pe cei care practicau activitatea fizică la un nivel mediu, unii moderat şi alţii intens. Au fost întrebaţi cât de des s-au gândit la sex, câte relaţii sexuale au avut într-o săptămână şi alte întrebări specifice legate de viaţa lor sexuală.

Cercetările au arătat că, cu cât durata şi intensitatea antrenamentului a crescut, cu atât libidoul a scăzut. Chiar şi la cei care practică sport excesiv, riscul unei scăderi a dorinţei sexuale este de şapte ori mai mare decât la cei care practică sport în mod regulat, dar fără exagerare.

Cercetătorii care au efectuat studiul au fost conduşi de Anthony Hockney, profesor de fiziologie a exerciţiilor fizice la Universitatea din Carolina de Nord. Aceştia au subliniat că relaţia cauză-efect nu este neapărat imediată, dar datele din studiul lor arată că există o legătură între prea mult exerciţiu şi prea puţin sex.

Acest lucru poate fi cauzat de oboseală, suprasolicitare şi scăderea testosteronului. În special, apare mai ales la cei care practică sporturi aerobice de lungă durată, cum ar fi triatlonul sau maratonul.

În general, a fi „obsedat” de sport (dar şi de alte tipuri de pasiune) poate provoca o scădere a dorinţei. În plus, antrenamentul excesiv provoacă tulburări precum insomnie, concentraţie slabă, oboseală, scădere în greutate, dureri musculare, oboseală în recuperare, toate acestea afectând şi sănătatea sexuală.

La unii sportivi, scăderea dorinţei poate depinde şi de utilizarea anabolizantelor, ceea ce nu este recomandat şi are şi efecte negative asupra vieţii sexuale.

Primele remedii pentru astenia sexuală constau în identificarea cauzei principale şi eliminarea acesteia. Fie că este vorba de o dietă proastă, de activitate fizică insuficientă sau excesivă, trebuie tratate absolut probleme organice, hormonale sau psihologice.

Chiar dacă sunt probleme care depind de cuplu, acestea trebuie investigate în mod adecvat, de exemplu, apelând la un sexolog sau la un psihoterapeut pentru terapia de cuplu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici