SUA consolidează forţa de apărare a Ucrainei. Blinken: Vom continua eforturile diplomatice

Administraţia Joseph Biden va continua eforturile diplomatice pentru a evita un atac militar al Rusiei asupra Ucrainei, a afirmat miercuri, la Kiev, secretarul de Stat american, Antony Blinken, în timp ce Washingtonul a suplimentat asistenţa militară acordată Kievului.

972 afișări
Imaginea articolului SUA consolidează forţa de apărare a Ucrainei. Blinken: Vom continua eforturile diplomatice

SUA întăreşte forţa de apărare a Ucrainei. Blinken: Vom continua eforturile diplomatice

"Ştim că există planuri de suplimentare a forţelor militare ruse în foarte scurt timp, iar acest lucru îi oferă preşedintelui Vladimir Putin capacitatea, tot într-un timp foarte scurt, de a lansa acţiuni agresive împotriva Ucrainei", a declarat Antony Blinken, citat de agenţia Reuters.

"Noi vom continua în mod neobosit eforturile diplomatice pentru a evita o nouă agresiune şi a promova dialogul şi pacea", a precizat Antony Blinken, care vineri se va întâlni în oraşul elveţian Geneva cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

"Eu sper că actuala criză va putea fi menţinută pe o cale diplomatică şi paşnică, dar, în final, decizia îi aparţine preşedintelui Vladimir Putin", a subliniat Antony Blinken.

La rândul său, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a cerut ca Administraţia de la Kiev să participe la toate negocierile despre situaţia Ucrainei. "Acesta este un principiu indestructibil. În plus, un alt principiu de bază este că o Ucraină puternică este cel mai bun instrument pentru descurajarea Rusiei", a afirmat Dmytro Kuleba.

Administraţia Joseph Biden a anunţat miercuri fonduri suplimentare de 200 de milioane de dolari pentru acordarea de asistenţă militară Ucrainei. "Menţinem angajamentele faţă de suveranitatea Ucrainei, faţă de integritatea teritorială a ţării şi vom continua să oferim Ucrainei susţinerea necesară", a afirmat un oficial din cadrul Departamentului de Stat, citat de postul CBS News.

"Vă mulţumesc personal dumneavoastră şi preşedintelui Biden, Administraţiei SUA, pentru susţinere, pentru asistenţa militară, pentru suplimentarea asistenţei", i-a transmis preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, lui Antony Blinken.

Administraţia Joseph Biden consideră că există riscul ca Rusia să atace Ucraina "în orice moment", a anunţat marţi Casa Albă, subliniind că situaţia este "extrem de periculoasă". "Opinia noastră este că aceasta este o situaţie extrem de periculoasă. În prezent, suntem într-o etapă în care Rusia ar putea lansa în orice moment un atac asupra Ucrainei. Depinde de ruşi să decidă ce direcţie intenţionează să urmeze, dar consecinţele vor fi severe dacă nu urmează calea diplomatică", a declarat marţi seară Jens Psaki, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA.

Rusia este acuzată că a mobilizat zeci de mii de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie.

Moscova susţine că nu pregăteşte niciun atac, denunţând însă intensificarea activităţilor militare NATO şi intenţiile de extindere spre est. Rusia solicită garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice.

NATO intenţionează să organizeze o nouă reuniune cu Rusia pentru găsirea unei soluţii acceptabile pentru ambele părţi, a declarat marţi secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sua,
ucraina,
rusia

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici