Suspecţii atentatului cu bombă din 2003 din Turda, achitaţi

Suspecţii atentatului cu grenadă care a avut loc în 2003 într-un local din Turda au fost achitaţi pentru că nu a existat nicio probă directă care să îi incrimineze, pentru că mărturiile apărării nu au putut fi verificate integral şi pentru că nu a fost răsturnată prezumţia nevinovăţiei, arată ICCJ.

1052 afișări
Imaginea articolului Suspecţii atentatului cu bombă din 2003 din Turda, achitaţi

Suspecţii atentatului cu bombă din 2003 din Turda, achitaţi pentru că probele nu au dovedit acuzaţia (Imagine: Shutterstock)

Instanţa supremă a dat publicităţii, vineri, motivarea deciziei definitive prin care a hotărât achitarea celor patru bărbaţi deferiţi justiţiei de Parchetul Tribunalului Cluj, pentru participarea la un atac cu grenadă la Pizzeria "Pharaon" din Turda, la sfârşitul anului 2003.

În documentul citat, instanţa arată de ce consideră întemeiate motivele instanţelor inferioare care au dispus, de asemenea, achitarea inculpaţilor din acest dosar. "Examinând întreg materialul probator administrat în cauză, atât în faza de urmărire penală, cât şi în faţa instanţelor judecătoreşti, Curtea de Apel a constatat că faptele reţinute în actul de inculpare au existat în materialitatea lor, însă există un mare dubiu că acestea au fost săvârşite de cei patru inculpaţi", notează instanţa.

Magistraţi mai arată că "la adoptarea unei hotărâri de condamnare, până la rămânerea definitivă, inculpatul are statutul de persoană nevinovată, iar la adoptarea unei hotărâri de condamnare definitive, prezumţia de nevinovăţie este răsturnată cu efecte «erga omnes» (faţă de toţi cei patru inculpaţi - n.r.)".

"Hotărârea de condamnare trebuie să se bazeze pe probe certe de vinovăţie, iar în caz de îndoială ce nu poate fi înlăturată prin probe, trebuie să se pronunţe o soluţie de achitare. Potrivit art.65 alin.1 Cod procedură penală, sarcina administrării probelor în procesul penal revine organului de urmărire penală şi instanţei de judecată. Inculpatul nu are sarcina să îşi dovedească nevinovăţia, el doar se apară. În prezenta cauză, inculpaţii au susţinut constant pe tot parcursul procesului penal că nu ei sunt cei care au comis faptele de care sunt acuzaţi", se mai arată în documentul citat.

Instanţa notează că procurorul de caz a ajuns la concluzia că cei patru suspecţi sunt autorii faptelor descrise pe baza unor conexiuni şi prezumţii relativ logice, care au ca nucleu declaraţiile date de martorul Moldovan Gheorghe în faza urmăririi penale.

În faţa instanţelor de judecată, acest martor a revenit asupra declaraţiilor şi, practic, a condus la o răsturnare a eşafodajului construit în faza de urmărire penală, mai arată judecătorii ICCJ.

"În cauza de faţă, probele directe lipsesc, iar probele indirecte, cu referire la declaraţia martorului Moldovan, au avut un sens în faza urmăririi penale, sens care nu se mai regăseşte în faza de judecată sau au altul contrar. Pe de altă parte, în prezenta cauză niciun martor nu a perceput direct persoana care a aruncat grenada sau înţelegerile dintre inculpaţi", se mai arată în document.

În final, judecătorii spun că "după analizarea materialul probator administrat la urmărirea penală şi în cursul cercetării judecătoreşti, inclusiv în faţa instanţei de recurs, se constată că nicio probă directă nu a stabilit fără dubiu săvârşirea de către inculpaţi a faptelor reţinute în sarcina acestora prin rechizitoriu, îndoiala persistând şi ca urmare a imposibilităţii faptice de a verifica în totalitate apărările inculpaţilor".

În noiembrie 2012, judecătorii instanţei supreme au hotărât achitarea celor patru bărbaţi deferiţi justiţiei pentru participarea la un atac cu grenadă la Pizzeria "Pharaon" din Turda, la sfârşitul lui 2003.

Un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a respins atunci recursul Parchetului, menţinând astfel decizia Curţii de Apel Iaşi, care a stabilit în 22 aprilie 2010 achitarea celor patru, întrucât faptele au fost comise de alte persoane (articolul 10, litera c, din Codul de procedură penală-n.r.).

În 7 mai 2004, cei patru bărbaţi suspectaţi că au participat la atentatul cu bombă de la de la Pizzeria "Pharaon din Turda au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, de către Parchetul Tribunalului Cluj.

Poliţiştii şi procurorul care au instrumentat cazul l-au indicat drept autor al atentatului pe Victor Zăgrean, ca instigator pe Ovidiu Vancea, zis Balibacea, iar drept complici pe Septimiu Mihai Moldovan şi pe Szasz Francisc.

Procurorul care a întocmit rechizitoriul, Mircea Hrudei, afirma atunci că, pentru prima dată în judeţul Cluj, Parchetul are ca şi cap de acuzare, pe lîngă infracţiunile de tentativă de omor, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi nerespectarea regimului armelor explozive, şi cea de terorism.

"Deoarece prin modalităţile prin care a fost săvîrşită fapta cei patru inculpaţi au urmărit atât suprimarea numitului Otvos Gheorghe, cât şi să producă o stare de tulburare în rândul populaţiei dinTurda", explica procurorul.

Victor Zăgrean, Mihai Moldovan, Ovidiu Vancea şi Szasz Francisc au fost inculpaţi şi judecaţi pentru că ar fi participat la atacul cu grenadă din Turda, care a avut loc la sfîrşitul anului 2003 şi în care ar fi fost vizat unul din capii lumii interlope locale, Gheorghe Otvos, zis Gagarin. În atentat a fost rănit Stelian Luca, zis Stelu, de asemenea membru al grupărilor mafiote din Turda.

În timpul procesului, Stelian Luca a renunţat la pretenţiile civile, potrivit constatării Curţii de Apel Iaşi, consemnată în minuta din 22 aprilie 2010.

Decizia Curţii de Apel Iaşi a fost contestată la ICCJ, iar recursul a început a se judeca în iunie 2010, procesul finalizându-se în 23 octombrie. În 14 decembrie, după o succesiune de amânări, judecătorii ICCJ au hotărât: "Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Iasi împotriva sentinţei penale nr. 45 din data de 22 aprilie 2010 a Curţii de Apel Iaşi-Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori, privind pe inculpaţii Zăgrean Victor, Vancea Ovidiu Emanuel, Moldovan Mihai Septimiu şi Szasz Francisc. Cheltuielile judiciare ramân în sarcina statului". Decizia ICCJ este definitivă

Zăgrean şi Moldovan au fost arestaţi preventiv din 6 ianuarie 2004, până la 3 noiembrie 2005, iar Vancea şi Szasz, din 17 ianuarie 2004, până în 3 noiembrie 2005.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici