Prima pagină » Social » Suspendarea contractului de muncă la plângerea penală a angajatorului, neconstituţională

Suspendarea contractului de muncă la plângerea penală a angajatorului, neconstituţională

Suspendarea contractului individual de muncă la plângerea penală a angajatorului împotriva salariatului, prevăzută în Codul muncii, este neconstituţională, a decis, joi, Curtea Constituţională a României.
Suspendarea contractului de muncă la plângerea penală a angajatorului, neconstituţională
Laura Mitran
23 apr. 2015, 20:36, Social

CC a fost sesizată de o instanţă privind excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 52 alin.(1) lit.b) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, potrivit cărora „Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii: (…) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti”.

Cu unanimitate de voturi, curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile conform cărora contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în cazul în care acesta a formulat plângere penală împotriva salariatului sunt neconstituţionale.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţelor care au sesizat Curtea Constituţională.

Citește și