Sute de gospodării şi curţi au fost inundate, în mai multe localităţi din Olt, Dolj, Vaslui şi Vâlcea. La Huşi doi oameni au făcut atacuri de panică.

Aproape 600 de curţi şi gospodării, dar şi drumuri judeţene şi 380 de hectare de teren au fost inundate, joi, în judeţul Olt, în timp ce în Dolj au fost inundate aproape 80 de gospodării, printre localităţile afectate fiind şi Craiova. Mai multe poduri şi drumuri au fost distruse de viituri în Vâlcea.

540 afișări
Imaginea articolului Sute de gospodării şi curţi au fost inundate, în mai multe localităţi din Olt, Dolj, Vaslui şi Vâlcea. La Huşi doi oameni au făcut atacuri de panică.

Aproape 600 de curţi şi gospodării din Olt, inundate în urma ploilor puternice (Imagine: Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto)

Aproape 600 de curţi şi gospodării din Olt, inundate în urma ploilor puternice

Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj au intervenit, joi, în mai multe localităţi din judeţ, pentru a ridica diguri de protecţie şi pentru a săpa şanţuri pe malurile pârâului Teslui.

Astfel, în Localitatea Motoci a fost supraînălţat digul pe o lungime de 25 de metri, iar în satul Gârleşti, comuna Gherceşti şi satul Popânzăleşti, comuna Robăneşti, au fost aduşi peste 500 de saci cu nisip pentru a supraînălţa zonele de pod.

Conform reprezentanţilor ISU Dolj, în judeţ au fost inundate 78 de gospodării, 35 fiind în Craiova, şase în comuna Gherceşti, 17 în Mischii şi 20 în satul Prejoiu, comuna Bulzeşti.

La Craiova, aproximativ 50 de pompieri au intervenit cu motopompe pe strada Fermierului, unde sunt gospodăriile inundate.

În judeţul Olt, pompierii au fost solicitaţi să intervină în 33 de localităţi afectate de inundaţii.

Conform unui comunicat de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, peste 150 de pompieri militari, împreună cu echipaje de la Poliţia şi Jandarmeria Olt şi lucrători ai Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru limitarea efectelor produse de ploile puternice.

Una dintre intervenţii a avut loc în comuna Osica de Jos, unde trei persoane au fost surprinse de o viitură, în timp ce se aflau într-un utilaj agricol.

"Pentru salvarea acestora, au intervenit pompierii de la Garda Osica şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din localitate. Cu ajutorul unei bărci pneumatice, femeia şi cei doi bărbaţi blocaţi în utilaj au fost duşi în locul amenajat de administraţia locală, ulterior aceştia s-au întors în locuinţe", se arată într-un comunicat al ISU Olt.

De asemenea, aproximativ 30 de pompieri au intervenit, joi, cu motopompe pentru evacuarea apei din curţi şi anexe gospodăreşti în oraşele Balş şi Scorniceşti şi comunele Morunglav, Osica de Jos şi Icoana.

Potrivit ISU Olt, 583 de curţi şi anexe gospodăreşti şi 380 de hectare de teren arabil au fost inundate. De asemenea, peste 15 kilometri de străzi comunale şi 13 kilometri de drumuri comunale şi judeţene au fost afectaţi în urma ploilor abundente.

Zeci de locuinţe şi gospodării din Huşi, inundate; două persoane au făcut atacuri de panică

Zeci de locuinţe şi gospodării din municipiul Huşi au fost inundate, joi seară, în urma unei ploi torenţiale, iar două persoane au fost transportate la spital în urma unor atacuri de panică suferite după ce şi-au văzut casa plină cu apă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit primelor informaţii oferite de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, cinci locuinţe şi cel puţin 25 de curţi şi grădini au fost inundate, în urma unei viiturii formate pe mai multe străzi din Huşi.

Două persoane care locuiau într-una din casele inundate au fost transportate la spital, în urma unor atacuri de panică suferite după ce şi-au văzut locuinţa plină cu apă.

"Cele două persoane au fost scoase din casă şi transportate la spitalul din municipiu, starea lor fiind stabilă. Intervenim în zonele inundate cu peste 30 de pompieri, şase motopompe, un autocamion şi o autospecială pentru a scoate apa din case şi gospodării. În urma unui prim inventar, putem spune că este vorba de cinci locuinţe şi 25 de curţi şi grădini inundate", a declarat, joi, inspector şef al ISU Vaslui, Neculai Olaru.

Autorităţile locale din Huşi susţin că viitura s-a format după ce sistemul de canalizare nu a mai făcut faţă cantităţii mari de precipitaţii căzută într-un interval scurt de timp.

"În 54 de ani de viaţă nu am văzut asemenea ploaie torenţială. Pe strada Călăraşi, de exemplu, nivelul apei a depăşit şi un metru, fiind rupte efectiv bucăţi de asfalt de viitură", a spus primarul municipiului Huşi, Ioan Ciupilan.

Potrivit acestuia, o casă a fost dărâmată de viitură şi o maşină a fost luată de apă şi dusă sub un pod, fără a exista însă persoane rănite.

Vâlcea: 47 de localităţi, afectate de inundaţii; mai multe poduri şi drumuri, distruse de viituri

Un număr de 47 de localităţi din judeţul Vâlcea au fost afectate de inundaţii, în urma precipitaţiilor abundente, viiturile avariind, de asemenea, şapte poduri şi podeţe şi mai multe drumuri naţionale şi judeţene, potrivit ultimului bilanţ al Prefecturii.

Conform unui comunicat transmis, joi seară, de Prefectura Vâlcea, în urma precipitaţiilor din perioada miercuri ora 21.00 - joi ora 15.00, au fost afectate de inundaţii 47 de localităţi, între care Râmnicu Vâlcea, Călimăneşti, Drăgăşani, Laloşu, Vlădeşti, Voiceşti, Voineasa.

Potrivit sursei citate, 195 de persoane din două localităţi vâlcene au rămas izolate. Astfel, 150 de oameni sunt izolaţi în satul Dosu Râului din comuna Nicolae Bălcescu, unde se poate ajunge pe o potecă forestieră de un kilometru şi jumătate, iar alte 45 de persoane sunt izolate în satul Găgeni din comuna Lădeşti.

În cele 47 de localităţi au fost inundate 204 gospodării, 31 de locuinţe, 48 de beciuri, trei anexe gospodăreşti, precum şi 994 de hectare de teren.

Viiturile au afectat, de asemenea, şapte poduri şi podeţe, două drumuri naţionale, 16 drumuri judeţene, un drum comunal, unul de interes local, un tronson de cale ferată, iar patru reţele electrice au fost avariate.

Sute de angajaţi ai mai multor instituţii au acţionat pentru limitarea efectelor inundaţiilor în localităţile afectate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici