Sute de şcoli sunt desfiinţate sau comasate în ţară. Elevii sunt puşi pe drum să ajungă în sala de clasă

Numărul tot mai mic elevi, plecarea în străinătate împreună cu părinţii a celor care frecventau şcoala au fost printre motivele desfiinţării şi comasării a sute de şcoli din ţară.Părinţii copiilor sunt nemulţumiţi, pentru că acum trebuie să parcurgă zilnic kilometri întregi pentru a ajunge la clasă.

2773 afișări
Imaginea articolului Sute de şcoli sunt desfiinţate sau comasate în ţară. Elevii sunt puşi pe drum să ajungă în sala de clasă

Sute de şcoli sunt desfiinţate sau comasate în ţară. Elevii sunt puşi pe drum să ajungă în sala de clasă

SUCEAVA

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava a decis ca din 10 septembrie, când începe noul an şcolar 2018 – 2019, să fie închise cinci grădiniţe şi trei şcoli din judeţul Suceava, ca urmare a scăderii numărului de elevi dar şi a comasării şcolilor. Acestea se adaugă celor 64 de unităţi şcolare desfiinţate în ultimi cinci ani în judeţul Suceava.

Astfel, două grădiniţe din oraşul Cajvana vor fi închise din noul an şcolar, la fel ca şi grădiniţele din Drăgoieşti, Stânca şi Slobozia.

De asemenea, vor fi desfiinţare şcolile primare din Bahna Arini (comuna Preuteşti) Petia (comuna Buneşti) şi Racova (comuna Udeşti), elevii urmând să-şi continue studiile la şcolile din vecinătate.

În ultimii cinci ani în judeţul Suceava au fost închise 64 de unităţi de învăţământ – şcoli şi grădiniţe, principalele cauze fiind natalitatea scăzută din ultimii ani şi masivele plecări ale tinerilor în străinătate.

Conform statisticilor IŞJ Suceava, în ultimii cinci ani cele mai multe unităţi de învăţământ din au fost desfiinţate în anul şcolar 2015 – 2016, când au fost dispărut 26 de şcoli şi grădiniţe.

În anul şcolar 2013 – 2014 au fost desfiinţate zece unităţi de învăţământ din judeţul Suceava, alte şapte unităţi de învăţământ au fost desfiinţate în perioada 2014 – 2015.

15 şcoli şi gădiniţe au dispărut începând cu anul şcolar 2016 – 2017, iar anul trecut au fost închise alte şase unităţi.

În judeţul Suceava există peste 110.000 de elevi şi preşcolari înscrişi în învăţământul public de stat.

GORJ

Desfiinţarea unei şcoli din judeţul Gorj i-a scos pe părinţi în stradă, aceştia protestând nemulţumiţi că cei mici vor fi nevoiţi să parcurgă aproape cinci kilometri până la şcoala unde vor fi repartizaţi.

În cele din urmă, reprezentanţii Inspectoratului Şcolaj Judeţean au stabilit că elevii pot rămâne în şcoală şi vor învăţa simultan. Potrivit unui raport prezentat de reprezentanţii Prefecturii Gorj, 31 de unităţi de învăţământ, majoritatea grădiniţe, au fost închise în acest an.

Părinţii elevilor de la Şcoala Gimnazială Dumbrăveni, din comuna Crasna, au protestat, vineri seara, după ce au aflat că unitatea va fi închisă, din lipsă de elevi. Aceştia au susţinut că nu sunt de acord cu repartizarea copiilor la o altă şcoală şi au ameninţat că nu-i vor mai trimite pe cei mici la cursuri.

„De ce nu ne-au anunţat mai devreme? Aflăm după vacanţă! Să le fie ruşine!”, a declarat un părinte nemulţumit de această situaţie.

În timp ce părinţii protestau în curtea şcolii, inspectorii şcolari au intrat în şedinţă şi au decis ca şcoala să rămână deschisă pentru cei şapte elevi, care vor învăţa simultan, chiar dacă unii sunt în clasa zero, iar alţii în clasa a IV-a.

Ileana Cenuşe, învăţătoare la şcoala din Dumbrăveni, a declarat că nu ştie unde îşi va desfăşura activitatea în următorul an şcolar.

Vineri seara, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj au anunţat că unitatea va rămâne deschisă, iar copiii vor învăţa simultan.

”Vor începe cursurile într-un mod normal la Dumbrăveni, atât în ceea ce-i priveşte pe elevii din ciclul primar, cât şi pe cei din preşcolar”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

Reprezentanţii Primăriei Crasna au anunţat că, în cazul comasării, ar fi pus la dispoziţie microbuze şcolare.

„Şcoala Gimnazială Dumbrăveni va funcţiona cu o singură clasă, ciclul primar, exact aşa cum a fost dorinţa părinţilor. Sunt sub efectiv, am făcut demersurile către inspectoratul şcolar de câteva zile, de când am constatat că, din numărul minim de 12 cât poate să funcţioneze un post de învăţător în ciclul primar, au rămas doar şapte elevi. Am făcut toate demersurile şi am trimis la ISJ Gorj, care este în măsură să aprobe funcţionarea sub efectiv. Rămâne aşa şcoala, cu elevii care mai sunt I-IV, cu predare simultană. Puteau fi mutaţi la cea mai apropiată şcoală, la cinci kilometri, pentru ciclul primar, unde primăria asigură transportul, iar pentru ciclul gimnazial la zece kilometri”, a precizat, pentru MEDIAFAX, viceprimarul comunei Crasna.

Şcoala Dumbrăveni este construită în anul 1970 şi nu a fost reabilitată, fiind întreţinută de reprezentanţii primăriei cu fonduri proprii.

Potrivit unui raport prezentat de reprezentanţii Prefecturii Gorj, 31 de unităţi de învăţământ, majoritatea grădiniţe, au fost închise în acest an, ca urmare a scăderii numărului de copii şi a comasării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici